VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA ZA KULTURU I PROSVETU Za više od 20 milijardi dinara veća izdvajanja za ova dva sektora nego ove godine

SrbijaVesti

9.12.2020 08:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA ZA KULTURU I PROSVETU Za više od 20 milijardi dinara veća izdvajanja za ova dva sektora nego ove godine VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA ZA KULTURU I PROSVETU Za više od 20 milijardi dinara veća izdvajanja za ova dva sektora nego ove godine
U budžetu za 2021. godinu za prosvetu i obrazovanje predviđena su izdvajanja od ukupno 235,7 milijardi dinara, odnosno, za taj sektor izdvojeno je 12... VIŠE NOVCA IZ BUDŽETA ZA KULTURU I PROSVETU Za više od 20 milijardi dinara veća izdvajanja za ova dva sektora nego ove godine

U budžetu za 2021. godinu za prosvetu i obrazovanje predviđena su izdvajanja od ukupno 235,7 milijardi dinara, odnosno, za taj sektor izdvojeno je 12 milijardi dinara više nego u ovoj godini, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazlažući Predlog budžeta za 2021. godinu, rekao da je, osim borbe sa Covid-19, ulaganje u mlade, obrazovne kapacitete, istraživanja i znanje najvažnija stvar za Vladu Srbije.

„Osim borbe protiv pandemije, ulažemo maksimalne napore da se obrazovni sistem poboljša, ulažemo ne samo u zgrade, kompjutere, već i u znanje mladih kako bi bili što spremniji i sposobniji da se nose sa izazovima budućnosti“, rekao je Mali.

On je naveo da je u budžetu izdvojeno 940 miliona dinara za program Erazmus plus koji omogućava našim studentima da uđu u proces razmene sa stranim studentima.

Kako je rekao, da je u budžetu predviđeno 700 miliona dinara za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike, dok je za digitalne udžbenike planirano 789 miliona dinara.

Za opremanje škola namenjeno je 729 miliona dinara, dok je 37 miliona evra izdvojeno za nastavak procesa digitalizacije učionica.

Mali je naveo da je 95 miliona evra namenjeno za početak izgradnje umetničkih fakulteta, koji će biti na jednom mestu, zatim da Biološki i Geografski dobiju svoje zgrade, kao i da se proširi ETF u Beogradu.

„Potpuno smo posvećeni izgradnji novih škola i fakulteta kako bi učenici i studenti imali što bolje uslove za rad“, rekao je Mali i dodao da su za rekonstrukciju i proširenje kapaciteta studentskih domova u budžetu planirana 32 miliona evra.

Značajno veći budžet i za kulturu

Budžet za kulturu za 2021. uvećan je za 10,67 odsto u odnosu na tekuću godinu i iznosi ukupno 12,708 milijardi dinara, rekla je u Skupštini Srbije ministarka za kulturu i informisanje Maja Gojković, dodajući da je time obezbeđeno stabilno finansiranje ustanova kultura u narednoj godini.

Gojković je tokom rasprave o Predlogu budžeta Srbije za 2021. rekla da su predviđena sredstva za sektor kulture i informisanja povećana za 12,708 milijardi dinara u odnosu na rebalans budžeta za 2020. što je uvećanje za 10,67 odsto.

„Planirani budžet za kulturu je razvojni, vidan je finansijski napredak u odnosu na prethodne godine. Imaćemo stabilno finansiranje ustanova kulture, povećali smo iznose za skoro sve konkurse iz oblasti kulture i informisanja“, rekla je Gojković.

Dodala je da je za oblast kulture opredeljeno 10,445 milijardi dinara, a za informisanje skoro milijardu i po dinara.

Gojković je kazala da opredeljena sredstva za kulturu i informisanje čine 1,10 odsto od ukupnog budžeta, što je uvećanje od 0,79 odsto u odnosu na rebalans budžeta za 2020.

Istakla je da je najznačajnije uvećanje za projekat „Gradovi u fokusu“ za koji je opredeljeno 349,5 miliona dinara što je 250,5 miliona dinara više u odnosu na rebalans budžeta za 2020. i 200 miliona više u odnosu na budžet za 2019.

„To povećanje će u značajnoj meri doprineti decentralizaciji kulture, jer kultura ne treba da postoji samo u Beogradu i Novom Sadu već da prožima život čitave zemlje“, rekla je Gojković.

Dodala je da je za obnovu Petrovaradinske tvrđave u Novom Sadu namenjeno 300 miliona dinara, a za projekat „Novi Sad evropska prestonica kulture“ 302,9 miliona dinara što je, naglasila je, uvećanje za 157 miliona dinara.

Gojković je navela da je za pripremu novog projekta „Prestonica kulture Srbije“ izdvojeno 11 miliona dinara.

Ministarka je rekla da je odlukom Vlade Srbije određeno da se daje podsticaj za investiranje u snimanje filmova i serija u Srbiji za šta je opredeljeno 700 miliona dinara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...