Podrška jedinicama lokalne samouprave u oblasti zapošljavanja

Više od pola miliona evra bespovratnih sredstava za jačanje socijalnog preduzetništva

PreduzetnikSrbijaVesti

19.9.2022 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Više od pola miliona evra bespovratnih sredstava za jačanje socijalnog preduzetništva Više od pola miliona evra bespovratnih sredstava za jačanje socijalnog preduzetništva
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su finansijski sporazum, koji ima za cilj jačanje... Više od pola miliona evra bespovratnih sredstava za jačanje socijalnog preduzetništva

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) potpisali su finansijski sporazum, koji ima za cilj jačanje uloge jedinica lokalne samouprave u oblasti politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva.

U prvoj fazi obezbeđeno je 550.000 evra koje će kao bespovratna sredstva biti dodeljena za sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić istakla je da se podsticanjem razvoja i unapređenja lokalne politike zapošljavanja i socijalnog preduzetništva doprinosi ostvarivanju ciljeva lokalnog ekonomskog razvoja.

Jačanje lokalne politike zapošljavanja jedna je od mera predviđenih Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine, podsetila je ministarka Kisić, koja je zahvalila GIZ-u na finansijskoj podršci.

Kisić je dodala da će kroz saradnju sa GIZ-om posebno biti podržana inovativna rešenja koja će doprineti unapređenju položaja na tržištu rada pripadnika teže zapošljivih nezaposlenih lica i društveno osetljivih grupa.

Ministarka Kisić je ukazala da Zakon o socijalnom preduzetništvu kao društveno osetljive grupe naročito prepoznaje osobe koja se nalaze u sistemu socijalne zaštite, teže zapošljiva nezaposlena lica i lica iz posebno osetljivih kategorija, kao i pripadnike drugih osetljivih društvenih grupa, kojima je potrebna dodatna sistemska podrška i integracija na tržištu rada.

Vođa Programa „Migracije za razvoj” Marija Bogdanović navela je da je višegodišnja saradnja GIZ-a i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja primer kvalitetnog partnerskog odnosa i otvorenog dijaloga, kroz koji je realizovan niz zajedničkih aktivnosti kojima se doprinosi ekonomskom osnaživanju i poboljšanju kvaliteta života onih društvenih grupa koje se suočavaju sa više faktora otežane zapošljivosti. Obezbeđena podrška jedinicama lokalne samouprave, prema njenim rečima, doprineće osnaživanju ovih kategorija i unapređenju ukupne situacije na lokalnom tržištu rada.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja objaviće u narednom periodu Javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za dodelu sredstava za pilot sprovođenje inovativnih rešenja u oblasti lokalne politike zapošljavanja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...