konferencija inicijative za urbanu mobilnost

Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova

InovacijePreduzetnikSrbijaVesti

17.9.2022 12:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 19

Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova
„Sinergija institucija, privrede i društva u celini neophodna je kako bismo postavili temelje održivih gradova u Srbiji“, zaključak je Кonferencije „Кreiraj (po)kretanje“ koja je... Neophodna zajednička akcija države i društva za stvaranje održivih gradova

„Sinergija institucija, privrede i društva u celini neophodna je kako bismo postavili temelje održivih gradova u Srbiji“, zaključak je Кonferencije „Кreiraj (po)kretanje“ koja je održana u petak, prvog dana Evropske nedelje urbane mobilnosti, na Hipodromu Beograd.

Konferenciju, koju je organizovala Inicijativa za urbanu mobilnost – Urban log, otvorila je predsednica Udruženja Stefana Miladinović.

“Okupili smo se oko inicijative Urban.log sa ciljem uspostavljanja jedinstvene platforme namenjene urban mobiliti zajednici”, rekla je Miladinović i dodala da se promovisanjem urbane mobilnosti promoviše i stil života koji nosi brojne benefite, kako za pojedinca, tako i za društvo.

Kako su naglasili učesnici prvog panela Konferencije “Bolja povezanost – potrebe, rešenja i potencijal” ovoj sferi neophodna sinergija institucija, privrede i društva u celini, kako bi se došlo do promena i rešenja u skladu našim životnim potrebama, navodi se u saopštenju.

“Od 2030. godine 50 odsto stanovništva planete zemlje će živeti u gradovima koji su izgrađeni za mnogo manji kapacitet stanovnika”, istakla je Lidija Radulović, ispred Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Foto: Pixabay.com

Ona je dodala da je urbana mobilnost upravo nastala iz želje ljudi da žive u pristupačnijim i zdravijim gradovima i da institucije treba da doprinesu razvoje urbane mobilnosti putem zvaničnih dokumenata poput Plana urbane mobilnosti koje je doneo Grad Beograd, a građani tako što će prilagoditi svoje ponašanje održivom modelu.

Igor Velić predsednik Udruženja “Sigurne staze” istakao je da smo gradove do sad prilagođavali isključivo vozilima, te da je neophodno raditi na humanom inženjeringu, koji bi ulice učinio pristupačnim ostalim učesnicima saobraćaja.

Dane Atanasković, konsultant za startape u ranoj fazi razvoja i Goran Macanović, direktor Green go Beograd na panelu “Inovaciono preduzeće – od ideje do poslovanja” , govorili su o izazovima s kojima se inovatori suočavaju kao i načinima na koji dolaze do fondova kako bi svoje ideje realizovali.

Na Izložbi inovatora, koja je otvorena nakon završnog panela predstavljeni su inovatori učesnici projekta, njihove inovativne preduzetničke ideje, kao i postojeća inovativna rešenja.

Izlagali su Cin Cin bells, BICI BOR, GreenGo, Giz Plaforma Кragujevac, Zelena milja.

Projekat „Кreiraj (po)kretanje“ se realizuje u okviru Programa promocije i popularizacije inovacija i inovacionog preduzetništva za 2022. godinu, koju sprovodi Кabinet ministra za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije, a uz podršku Grada Beograda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...