Nakon poskupljenja osnovnih životnih namirnica

Vlada Crne Gore ipak predložila manje akcize na duvan, alkohol i slatkiše

RegionVesti

2.6.2021 09:37 Autor: Julijana Vincan 0

Vlada Crne Gore ipak predložila manje akcize na duvan, alkohol i slatkiše Vlada Crne Gore ipak predložila manje akcize na duvan, alkohol i slatkiše
Predlog amandmana na Zakon o akcizama, kojim se predviđa manji iznos za prvobitno predviđeno povećanje akciza na cigarete, alkohol, slatkiše, dala je Vlada Crne... Vlada Crne Gore ipak predložila manje akcize na duvan, alkohol i slatkiše

Predlog amandmana na Zakon o akcizama, kojim se predviđa manji iznos za prvobitno predviđeno povećanje akciza na cigarete, alkohol, slatkiše, dala je Vlada Crne Gore na nedavno održanoj sednici. Istim amandmanom Vlada CG predložila je i dodatno povećanje akcize na bezdimne duvanske proizvode sa predviđenih 50 na 70 odsto minimalne akcize na 1.000 komada cigareta.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja predložilo je da se akcize na cigarete planiranih 51 evro na 1.000 komada, smanje na 49 evra.

Novim predlogom, akcize na pivo će se umesto sedam povećati na šest evra po hektolitru, a gazirana pića na 30 evra umesto na prvobitno zamišljenih 35 evra.

Smanjena je akciza na slatkiše, sladoled, proizvode od šećera i kakaa, pa će ona, ukoliko se predlog usvoji iznositi 0,5 evra, umesto prvobitno predviđenih 0,6 evra, prenosi Dan.

Poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ali i ostalih roba i usluga

Cene osnovnih životnih namirnica poslednjih meseci u konstantnom su rastu, a novo poskupljenje goriva neminovno će dovesti do poskupljenja svih roba i usluga, poručili su iz crnogorskih sindikalnih organizacija polovinom maja ove godine.

Dok cene nezaustavljivo rastu, zarade ostaju iste, pa se, kako napominju, džep građana nalazi na stalnom udaru. Kako bi se ublažio udar na egzistenciju i onako siromašnih građana, iz radničkih organizacija poručili su da država mora naći način da reaguje i pomogne radnicima i privredi.

Osnovne životne namirnice za nekoliko meseci poskupele su i do 20 odsto, a sredinom godine očekuju se i dodatna poskupljenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...