preventivna mera da bi se izbegao inflatorni udar

Vlada Crne Gore preporučila trgovcima da ograniče marže u maloprodaji

AgrobiznisBiznisRegionVesti

31.7.2021 10:38 Autor: Miljan Paunović 0

Vlada Crne Gore preporučila trgovcima da ograniče marže u maloprodaji Vlada Crne Gore preporučila trgovcima da ograniče marže u maloprodaji
Vlada Crne Gore preporučila je trgovcima da ograniče marže u maloprodaji na 15 odsto za suncokretovo ulje, beli šećer i mleko, a najviše do... Vlada Crne Gore preporučila trgovcima da ograniče marže u maloprodaji

Vlada Crne Gore preporučila je trgovcima da ograniče marže u maloprodaji na 15 odsto za suncokretovo ulje, beli šećer i mleko, a najviše do 18 odsto za kokošja jaja.

Kako je prenela Radio-televizija Crna Gora, vlada je na sednici u petak usvojila informaciju o sprovedenoj analizi maloprodajnih trgovačkih marži na proizvode koji predstavljaju osnovne životne namirnice u Crnoj Gori.

Analizom je, kako su kazali, utvrđeno da je evidentan trend rasta cena osnovnih potrošačkih proizvoda na tržištu, što je, kako dodaju, delom uslovljeno rastom cena goriva na svetskom tržištu.

„Međutim rast cena osnovnih prehrambenih proizvoda kao što su hleb, šećer, jestivo ulje, mleko i jaja, nije posledica samo rasta cena goriva. Na osnovu analize je vidljivo da su prosečne maloprodajne marže visoke, sa velikom razlikom kod različitih trgovaca, koje nisu proizvod sadašnjeg kriznog momenta na svetskom tržištu hrane, koliko su nasleđene iz ranijeg perioda“, navodi se u saopštenju.

Vlada je poručila trgovcima da marže prilagode datom trenutku, kako bi se izbegao eventualni inflatorni udar izazvan nekontrolisanim i neprirodnim rastom cena, što, kažu, nije ni u čijem interesu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...