Poreski dug će biti konvertovan u akcijski kapital

Vlada Crne Gore traži model dokapitalizacije Plantaža

AgrobiznisBiznisRegionVesti

9.9.2021 11:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vlada Crne Gore traži model dokapitalizacije Plantaža Vlada Crne Gore traži model dokapitalizacije Plantaža
U prostorijama crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održan je međuresorski sastanak sa ciljem izrade modela i pronalaženja rešenja kako bi se izvršila naplata... Vlada Crne Gore traži model dokapitalizacije Plantaža

U prostorijama crnogorskog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede održan je međuresorski sastanak sa ciljem izrade modela i pronalaženja rešenja kako bi se izvršila naplata poreskog duga kroz konverziju u akcijski kapital društva a što će predstavljati dokapitalizaciju i povećanje državnog kapitala u preduzeću Plantaže.

Sastanak je, kako su kazali iz ministarstva, održan na inicijativu ministra Aleksandra Stijovića „sa ciljem da se sagleda kompletirana dokumentacija i definiše model dokapitalizacije Plantaža, od strane Vlade Crne Gore, čime bi se konvertovao poreski dug kompanije u akcijski kapital i na način Plantaže oslobodile dela duga, koji iznosi oko 7,5 miliona evra“.

Ističe se da bi se na ovaj način značajno olakšalo poslovanje i očuvao prepoznatljiv nacionalni vinski brend.

„Ministar Stijović je takođe naglasio da kroz ovu konkretnu meru država šalje snažan signal da želi da očuva Plantaže i da snažno stoji iza kompanije. Direktor Poreske uprave je naglasio da se kroz ovaj model poreske obaveze Plantaža dovodi na nulu, što kompaniju vraća na belu listu dužnika i značajno se olakšava njen dalji rad“, piše u saopštenju, prenose Vijesti.

13 JUL – PLANTAŽE A.D.

PUT RADOMIRA IVANOVIĆA BR. 2, PODGORICA, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
22.529.432,00 (2020)
Broj zaposlenih:
614 (2020)

Dodaje se da su Ministarstvo finansija i socijalnog staranja i Ministarstvo ekonomskog razvoja zajedničkog stava da je ovo put kojim se rasterećuje poslovanje kompanije i omogućava im se da ostvare bolju osnovu za pregovore sa kreditorima i sa poveriocima.

„Napomenuli su da je veoma značajno da se uložena sredstva odmah vraćaju u budžet. Na sastanku su dogovoreni dalji koraci u skladu sa zakonskim procedurama, kao i obaveze pojedinačnih ministarstava i menadžmenta Plantaža kako bi se planirane aktivnosti izvele do kraja. Istaknut je stav vlade da se Plantaže, kao prepoznatljiv brend Crne Gore, sa preko 1.100 zaposlenih apsolutno mora sačuvati“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...