Reorganizacija javnog servisa u Varšavi

Vlada Poljske gurnula državne medije u stečaj

EUStečajVesti

29.12.2023 10:19 Autor: Vladimir Jokanović 3

Vlada Poljske gurnula državne medije u stečaj Vlada Poljske gurnula državne medije u stečaj
Vlada Poljske dovela je državnu medijski grupu u stečaj, što je najnoviji potez u nastojanju premijera Donalda Tuska da reorganizuje medije naklonjene bivšoj desničarskoj... Vlada Poljske gurnula državne medije u stečaj

Vlada Poljske dovela je državnu medijski grupu u stečaj, što je najnoviji potez u nastojanju premijera Donalda Tuska da reorganizuje medije naklonjene bivšoj desničarskoj vladi.

Zamenica ministra kulture Joana Ščering Vilgus rekla je da bi stavljanje državne televizije, državnog radija i novinske agencije TVP u proces nesolventnosti, koji se u Poljskoj naziva likvidacijom, omogućilo reorganizaciju i potpunu reviziju, prenosi Financial Times.

Tusk je nastojao da zaobiđe medijske zakone i regulatora koji je stvorila bivša vlada da bi izvršio promene za koje kaže da će smanjiti desničarsku pristrasnost u državnim medijima.

Kompanije koje zapošljavaju oko 4.009 ljudi, nastaviće da rade u nelikvidnosti, dok je ministar kulture Bartolomijej Sjenkijevič naveo da „stanje likvidnosti može biti povučeno u bilo kom trenutku“.

Sukob oko javnog emitera postao je najveći test za Tuska otkako je preuzeo dužnost ranije ovog meseca, dovodeći proevropsku koaliciju do parlamentarne većine u značajnoj izbornoj pobedi u oktobru.

Tuske je pre izbora obećao da će ugasiti javni servis, koji je optužio da deluje kao propagandno sredstvo stranke Pravo i pravda, a njegov pokušaj medijske rekonstrukcije izazvao je protivljenje te stranke i poljskog predsednika Andžeja Dude.

Prošle nedelje Duda je stavio veto na Tuskov nacrt budžeta jer je sadržao medijska sredstva namenjena premijerovoj novoj verziji državnog emitera TVP. Novi čelnici javne medijske kompanije ugasili su prošle nedelje informativni kanal ovog emitera, odmah nakon što ih je imenovala Tuskova vlada.

  • HANA

    1.1.2024 #1 Author

    Nadamo se ovakvom scenariju i kod nas.
    Državni mediji da budu u službi naroda a ne u službi vlasti koja obmanjuje narod…

    Odgovori

  • MASVIDAL

    4.2.2024 #2 Author

    Nadam se da ce to i kod nas doci na red, da pogase sve!

    Odgovori

  • SLAVICA

    4.2.2024 #3 Author

    Tako ce i kod nas biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...