Smenjeni rukovodioci državnih medija

Nova vlada ugasila javnu televiziju u Poljskoj

EUU fokusu

21.12.2023 12:13 Autor: Vladimir Jokanović 2

Nova vlada ugasila javnu televiziju u Poljskoj Nova vlada ugasila javnu televiziju u Poljskoj
Rukovodstvo poljske javne televizije, radija i državne novinske agencije PAP smenjeno je, a jedan javni informativni televizijski kanal, za koji kritičari tvrde da je... Nova vlada ugasila javnu televiziju u Poljskoj

Rukovodstvo poljske javne televizije, radija i državne novinske agencije PAP smenjeno je, a jedan javni informativni televizijski kanal, za koji kritičari tvrde da je bio politizovan u vreme prethodne vlade, ugašen je.

Ministarstvo kulture pod novom proevropskom vladom Poljske objavilo je razrešenja predsednika i odbora u sredu, navodeći potrebu da se povrati nepristrasnost medija. Kritičari ističu da su državni mediji, a posebno ugašeni TVP Info, postali sredstvo propagande tokom osam godina vlasti stranke Pravo i pravda (PiS), prenosi Al Jazeera.

U sredu je nestao signal TVP Info, kao i veb stranica ove televizije. „Kraj TV PiS. TVP Info je isključen“, objavila je Građanska platforma, najveća stranka u novoj vladi Poljske. Koalicija premijera Donalda Tuska, koja je preuzela vlast prošle nedelje, obećala je da će stvoriti medije koji imaju uravnoteženiji pristup.

Novi poljski parlament usvojio je ranije ove nedelje rezoluciju kojom se pozivaju „svi državni organi da odmah preduzmu mere u cilju uspostavljanja ustavnog poretka u smislu pristupa građana pouzdanim informacijama i funkcionisanja javnih medija“.

Glasanje je navelo poslanike stranke PiS da organizuju sednicu u zgradama državne televizije, pri čemu su se zvaničnici stranke slikali sa zaposlenima na televiziji. „Ovo je očigledno napad na slobodne medije, to je kršenje zakona“, rekao je Pjotr Glinski, bivši ministar kulture u vladi stranke PiS.

Maciej Svirski, šef Nacionalnog saveta za radiodifuziju, ocenio je da je gašenje TVP Info čin bezakonja i da podseća na najgora vremena vanrednog stanja, aludirajući na događaje tokom komunističke ere u Poljskoj. Bivši premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da nezakonite radnje ministra kulture pokazuju da je vlastima samo deklarativno stalo do vladavine prava.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...