najniža cena goriva u na balkanu

Vlada Severne Makedonije izdvojila 615 miliona evra za sprečavanje cenovnih šokova

RegionVesti

11.4.2022 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Vlada Severne Makedonije izdvojila 615 miliona evra za sprečavanje cenovnih šokova Vlada Severne Makedonije izdvojila 615 miliona evra za sprečavanje cenovnih šokova
Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je izdvojila 615 miliona evra za amortizaciju cenovnih šokova izazvanih pandemijom korona virusa i vojnim sukobom u... Vlada Severne Makedonije izdvojila 615 miliona evra za sprečavanje cenovnih šokova

Vlada Severne Makedonije saopštila je danas da je izdvojila 615 miliona evra za amortizaciju cenovnih šokova izazvanih pandemijom korona virusa i vojnim sukobom u Ukrajini.

Kako se navodi, prošle godine su preduzete mere za sprečavanje poskupljenja, a ove godine usvojen je dodatni set od 26 mera za podršku standarda građana i preduzeća, ali i finansijsku podršku kompanijama preko Razvojne banke Severne Makedonije.

„Zahvaljujući ovim merama imamo najnižu cenu nafte i naftnih derivata u regionu. Efekti vladinih odluka su se isplatili. Zamrzavanjem cena hrane i potom smanjenjem poreza na dodatu vrednost sa pet na nula odsto uspeli smo da sprečimo ogroman rast cena“, ističe se u saopštenju.

Napominje se da je vlada sve resurse usmeravala na suočavanje sa krizom i da su ograničene maloprodajne i velerodajne cene osnovnih prehrambeniih proizvoda radi zaštite standarda građana.

„Bez ovih mera računi za hranu bili bi veći za 1.500 denara (24 evra) mesečno. Dodatno, za ugrožene kategorije građana obezbedili smo finansijsku podršku od 1.000 denara mesečno kako bi mogli da pokriju svoje račune i podigli smo minimalnu zaradu na 18.000 denara (292 evra)“, napominje se u izveštaju Vlade Severne Makedonije, koji je prenela agencija Beta.

Ističe se i da je merama za održavanje likvidnosti preduzeća i energetskog sektora država odlučila da subvencioniše 80 odsto računa za struju.

„Bez ovih mera računi za struju građana bili bi veći za 2.150 denara (35 evra), a da nije bilo ograničenja marži i smanjenja PDV-a naftni derivati bi se plaćali samo po osnovu PDV-a, bez smanjenja akcize, odnosno 300 denara više (pet evra)“, navodi se.

U Severnoj Makedoniji, po poslednjim podacima, prosečna neto plata iznosi 29.980 denara (oko 486 evra).

  • BOJANA

    11.4.2022 #1 Author

    Svaka čast

    Odgovori

  • GINKO

    11.4.2022 #2 Author

    E to je prava vlada, svaka čast, bravo za njih.

    Odgovori

  • MARA

    11.4.2022 #3 Author

    Bravo za makedonce..

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.4.2022 #4 Author

    Imaju bolje plate nego kod nas,a napravili takav potez jos,bravo!

    Odgovori

  • kaćica

    12.4.2022 #5 Author

    Ljudi pametno razmisljaju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...