mere za obuzdavanje inflacije u velikoj azijskoj zemlji

Vlada Tajlanda produžava smanjenje poreza na dizel i daje subvencije za struju

SvetVesti

13.9.2022 13:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada Tajlanda produžava smanjenje poreza na dizel i daje subvencije za struju Vlada Tajlanda produžava smanjenje poreza na dizel i daje subvencije za struju
Tajland će produžiti smanjenje poreza na najviše korišćeno gorivo u zemlji i subvencionisati račune za struju nekih korisnika kako bi zaštitio potrošače od viših... Vlada Tajlanda produžava smanjenje poreza na dizel i daje subvencije za struju

Tajland će produžiti smanjenje poreza na najviše korišćeno gorivo u zemlji i subvencionisati račune za struju nekih korisnika kako bi zaštitio potrošače od viših cena nafte usled prognoze da bi inflacija u zemlji mogla ostati iznad prognoze centralne banke sledeće godine.

Kabinet je odobrio produženje popusta na akcizu od pet bahta po litru na maloprodajne cene dizela za dva meseca do 20. novembra, rekla je portparolka vlade Trajsuri Tajsaranakul. Taj potez će administraciju koštati oko 20 milijardi bahta (768,7 miliona dolara) izgubljenog prihoda, rekla je ona, prenosi Businesstimes pozivajući se na Bloomberg.

Druga po veličini ekonomija jugoistočne Azije, koja se bori sa najvišom stopom inflacije u poslednjih 14 godina, potrošila je oko 5,5 milijardi dolara na subvencionisanje računa za dizel i struju. Ipak, s obzirom na to da tarife za električnu energiju rastu od ovog meseca i vlada odobrava povećanje minimalnih plata za oko pet procenata, postoji rizik da uporno visoka inflacija može ugušiti neujednačen ekonomski oporavak.

„Vlada može da izgubi prihod od produženja smanjenja poreza, ali to moramo da uradimo da bismo zamrznuli cene dizela“, saopšteno je iz vlade, uz konstataciju da će, ukoliko domaće cene nastave da rastu u skladu sa globalnim cenama nafte, to ometati ekonomski oporavak.

Glavna inflacija će verovatno ostati iznad ciljanog raspona Banke Tajlanda od jedan do tri procenta sledeće godine zbog visokih cena energije i hrane koje bi mogle da podstaknu proizvođače da prođu kroz povećane troškove, navodi Siam Commercial Bank.

Indeks cena na malo ove godine bi mogao da bude u proseku 6,1 odsto, ali će se sledeće godine smanjiti na oko 3,2 odsto, saopštila je u utorak istraživačka grupa te banke.

Oporavak potrošnje u Tajlandu će se suočiti sa pritiscima na smanjenje zbog sporog i postepenog ublažavanja inflacije i slabljenja vladinih stimulansa, navodi Siam Commercial.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...