PRIVATIZACIJA U REPUBLICI SRPSKOJ

Vlada u Banja Luci planira prodaju državnog kapitala u 10 kompanija

RegionVesti

10.3.2021 15:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada u Banja Luci planira prodaju državnog kapitala u 10 kompanija Vlada u Banja Luci planira prodaju državnog kapitala u 10 kompanija
Plan privatizacije državnog kapitala u Republici Srpskoj za 2021. godinu obuhvata prodaju delova ili celih kompanija u deset slučajeva, uključujući i prodaju državnog kapitala... Vlada u Banja Luci planira prodaju državnog kapitala u 10 kompanija

Plan privatizacije državnog kapitala u Republici Srpskoj za 2021. godinu obuhvata prodaju delova ili celih kompanija u deset slučajeva, uključujući i prodaju državnog kapitala u preduzeću RŽR Ljubija iz Prijedora preko berze, objavila je Investiciona-razvojna banka RS.

Na listi za privatizaciju nalaze se tri akcionarska društva sa 100-postotnim državnim kapitalom čija prodaja nije uspela u prethodnih nekoliko pokušaja. U pitanju su firme Novi mermer iz Šekovića, Novi autodijelovi Rudo i Nova tvornica prečistača iz Rogatice.

Najinteresantnija je sigurno najavljena prodaja 65 odsto državnog kapitala u RŽR (Rudnici željezne rude) Ljubija, koja je planirana da se održi na posebnoj aukciji uz mogućnost postavljanja uslova i kvalifikacionih kriterijuma za učesnika.

km
Foto: Shutterstock

Inače, jedna aukcija za prodaju državnog kapitala u RŽR Ljubija čija je početna vrednost bila 69 miliona konvertibilnih maraka (KM) organizovana je u januaru 2019. godine i propala je, pošto je jedini ponuđač koji je zadovoljavao kvalifikacione kriterijume, ArcelorMittal SA Luxemburg odustao od kupovine.

Na prodaji bi se, prema planu IRB, trebalo naći i oko 42,2 odsto državnog kapitala u Krajinapetrolu, oko 12 odsto u preduzeću Mlinpek iz Prnjavora, oko 30 odsto kapitala u firmi Budućnost iz Šamca, 19,7 odsto kapitala u preduzeću Stočar Banja Luka, oko 10,5 odsto kapitala u BRC Šeher iz Banja Luke, kao i oko 7,5 odsto kapitala PD Semberija a.d. Bijeljina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...