kompanija je odlučila da ne prihvata ove ponude

Vlasnici privatnog kapitala se utrkuju da kupe Toshibu

BiznisPoslovanjeSvetU fokusuVesti

1.4.2022 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vlasnici privatnog kapitala se utrkuju da kupe  Toshibu Vlasnici privatnog kapitala se utrkuju da kupe  Toshibu
Akcije kompanije Toshiba naglo su skočile nakon što je Bain Capital najavio mogući otkup deonica. Akcije su skočile za 6,7 odsto zbog očekivanja da... Vlasnici privatnog kapitala se utrkuju da kupe  Toshibu

Akcije kompanije Toshiba naglo su skočile nakon što je Bain Capital najavio mogući otkup deonica.

Akcije su skočile za 6,7 odsto zbog očekivanja da bi globalni giganti mogli da stanu u red da kupe privatnu kompaniju za koju se trenutno utrkuje više akcionara.

Najveći akcionar Toshibe, singapurska kompanija Effissimo Capital Management, u podnesku je u četvrtak navela da je pristala da proda svoj udeo od 9,9 odsto Bainu, ako američka kompanija pokrene tendersku ponudu. Inače, kompanije Bain i Effisimo su se udružile kako bi zajedno preuzele firmu.

I drugi globalni fondovi privatnog kapitala su takođe zainteresovani da preuzmu Toshibu, a sporazum između Baina i Effisima neće ih, kako su saopštile, poremetiti, prenosi Reuters.

Drama oko sudbine 146-godišnje kompanije usledila je nakon novembarske objave Toshibe da planira da se podeli u tri kompanije u pokušaju da umiri akcionare koji pozivaju na radikalnu reformu nakon godina finansijskih i upravljačkih skandala.

Tokom petomesečnog perioda, Toshiba je vodila razgovore sa privatnim kompanijama, ali je odlučila da ne prihvata potencijalne ponude. Navodili su različite razloge, uključujući moguće sukobe sa japanskim zakonom o nacionalnoj bezbednosti i potencijalno protivljenje antimonopolskih regulatora.

Podsetimo, jedna globalna kompanija za privatni kapital obratila se menadžmentu Toshibe o potencijalnom otkupu u januaru, rekavši da bi mogla dati predlog ako je kompanija zainteresovana, rekli su izvori koji su odbili da budu identifikovani jer su razgovori bili privatni, piše Reuters.

Japanski ministar industrije Kōichi Hagiuda rekao je u petak da Toshiba poseduje nacionalne bezbednosne tehnologije, kao što su nuklearna energija i poluprovodnici, i da je važno osigurati da se takva preduzeća zadrže i rastu.

Predstavnici kompanije su na konferenciji rekli da će pažljivo pratiti situaciju.

  • ZVEZDICA01

    1.4.2022 #1 Author

    Koliko god da je veliki gigant Toshiba ima velike skandale koje nisu smeli dozvoliti.

    Odgovori

  • GOCA BG

    1.4.2022 #2 Author

    Videcemo sta ce ispasti na kraju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...