Deonice na evropskim tržištima beleže rast

Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

21.10.2022 10:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom
Cene akcija na američkim berzama u četvrtak su nastavile da padaju jer je ulagače zabrinuo rast kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište... Vrednost akcija na američkim berzama pada drugi dan zaredom

Cene akcija na američkim berzama u četvrtak su nastavile da padaju jer je ulagače zabrinuo rast kamatnih stopa i prinosa na obveznice, dok tržište podržavaju kvartalni poslovni rezultati kompanija koji su bolji od očekivanih.

Dow Jones je niži za 0,3 odsto, pa je na nivou od 30.333 boda, S&P 500 0,8 odsto, na 3.665 bodova, a Nasdaq indeks za 0,61 odsto, na 10.614 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Na samom početku trgovanja, indeksi su zabeležili rast zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među kojima su IBM i AT&T, koji su bili bolji od očekivanih.

Ipak, neke kompanije nisu ispunile očekivanja. Tako je cena akcija kompanije Tesla pala više od 6,5 odsto.

Ipak, izveštaji većine kompanija pokazuju zarade koje prevazilaze prognoze. Razlog tome su smanjena očekivanja analitičara koji su svoje procene prilagodili visokoj inflaciji, povećanju kamata i usporavanju rasta ekonomije u poslednjih meseci.

Tako sada analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 3,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

Na dobre poslovne rezultate negativno utiču poruke iz američke centralne banke o daljem agresivnom povećanju kamatnih stopa kako bi se suzbila inflacija.

Zbog toga su prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli nove najviše nivoe u više od 14 godina, 4,239 odsto.

Neki makroekonomski pokazatelji s tržišta nekretnina ukazuju da potražnja slabi, dok drugi, o broju nezaposlenih, pokazuju da je tržište rada i dalje snažno.

Analitičari smatraju da Fed još nema razloga za usporavanje tempa povećanja kamata, a to ne ide u prilog tržištu kapitala.

Na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,27 odsto, na 6.943 boda, frankfurtski DAX 0,2 odsto, na 12.767 bodova, a pariski CAC 0,76 odsto, na 6.086 bodova.

  • VERA

    29.10.2022 #1 Author

    Indeksi su zabeležili rast zahvaljujući boljim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.