Ulagači ohrabreni poslovnim rezultatima kompanije Lockheed Martin

Berzanski indeksi rastu drugi dan zaredom

BerzaSvetVesti

19.10.2022 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski indeksi rastu drugi dan zaredom Berzanski indeksi rastu drugi dan zaredom
Wall Street je u utorak zabeležio rast berzanskih indeksa drugi dan zaredom jer su solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko banaka i kompanija ublažili strahovanja... Berzanski indeksi rastu drugi dan zaredom

Wall Street je u utorak zabeležio rast berzanskih indeksa drugi dan zaredom jer su solidni kvartalni poslovni rezultati nekoliko banaka i kompanija ublažili strahovanja od drastičnog pada zarada.

Dow Jones indeks je porastao 1,12 odsto, na 30.523 boda, dok je S&P 500 viši za 1,14 odsto, na nivou od 3.719 bodova, a Nasdaq indeks 0,9 odsto, na 10.772 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U utorak je, drugi dan zaredom, porastao i bankarski sektor, prvenstveno zato što je pad kvartalne zarade banke Goldman Sachs bio manji nego što se očekivalo.

Ulagače su ohrabrili i poslovni rezultati kompanije Lockheed Martin, koji su prevazišli očekivanja. Snažan rast cena akcija tog proizvođača oružja podržao je celokupni industrijski sektor.

„Rezultati su za sada dobri, posebno banaka, ali videćemo kako su povećane troškove poslovanja i višu inflaciju savladale kompanije koje više zavise od potrošača“, kazao je Džo Saluzi (Joe Saluzzi), direktor u kompaniji Themis Trading.

Poslovni rezultati su bolji od očekivanih uglavnom zbog toga što su analitičari zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije smanjili procene.

Tako sada analitičari procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 2,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Početkom jula oni su očekivali rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

U narednom periodu se mogu se očekivati slabije zarade. Agencija Fitch smanjila je procene rasta američke ekonomije u ovoj i sledećoj godini, upozoravajući da visoka inflacija i povećanje kamatnih stopa vode privredu u recesiju.

Na evropskim berzama su cene akcija su takođe porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 0,24 odsto, na 6.936 bodova, frankfurtski DAX 0,92 odsto, na 12.765 bodova, a pariski CAC 0,44 odsto, na 6.067 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...