Najveći dobici zabeleženi u finansijskom i energetskom sketoru

Berzanski indeksi porasli za više od dva odsto

BerzaSvetVesti

14.10.2022 11:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Berzanski indeksi porasli za više od dva odsto Berzanski indeksi porasli za više od dva odsto
Na američkim berzama su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od dva odsto, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon šest dana pada... Berzanski indeksi porasli za više od dva odsto

Na američkim berzama su u četvrtak berzanski indeksi skočili više od dva odsto, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon šest dana pada jer izveštaj o inflaciji nije bio optimističan.

Dow Jones indeks je porastao 2,83 odsto, na 30.038 bodova, dok je S&P 500 viši za 2,6 odsto, na 3.669 poena, a Nasdaq  2,23 odsto, na 10.649 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Ovi indeksi su na početku trgovanja bili u negativnom području, nakon što je objavljeno da su potrošačke cene u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u septembru porasle 0,4 odsto na mesečnom nivou, a 8,2 odsto na godišnjem, što je nešto veći rast u odnosu na očekivanja analitičara.

Uprkos tome, tržište se naglo oporavilo, pa su indeksi završili trgovački dan sa dobitkom većim od dva odsto. Pritom su finansijski i energetski sektor prednjačili po dobicima.

S obzirom na to da se ništa bitno u očekivanjima u vezi sa inflacijom, kamata i privredom nije promenilo, većina analitičara ovaj preokret objašnjava tehničkom korekcijom.

Narednih sedmica u fokusu ulagača biće poslovni rezultati kompanija i banaka. Izveštajima nekoliko velikih banaka u petak počinje sezona objava kvartalnih rezultata.

Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena u poslednjih nekoliko meseci.

Tako analitičari u anketi koju je sproveo Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Početkom jula očekivali su rast zarada više od 11 odsto.

Cene akcija su porasle i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks porastao je 0,35 odsto, na 6.850 bodova, dok frankfurtski DAX beleži rast 1,51 odsto, na 12.355 poena, a pariski CAC 1,04 odsto, na 5.879 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...