ulagači smanjuju očekivanja za kvartalne rezultate kompanija

Najveći pad Nasdaq indeksa u poslednje dve godine

BerzaNovacSvetVesti

11.10.2022 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveći pad Nasdaq indeksa u poslednje dve godine Najveći pad Nasdaq indeksa u poslednje dve godine
Na Njujorškoj berzi su u ponedeljak cene akcija pale, četvrti trgovački dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najnižu vrednost u više... Najveći pad Nasdaq indeksa u poslednje dve godine

Na Njujorškoj berzi su u ponedeljak cene akcija pale, četvrti trgovački dan zaredom, pri čemu je Nasdaq indeks zaronio na najnižu vrednost u više od dve godine, što je posledica strahovanja ulagača od recesije.

Dow Jones je oslabio 0,32 odsto na 29.202 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 odsto na 3.612 poena, a Nasdaq indeks 1,04 odsto na 10.542 boda, prenosi Mina.

Pad Nasdaqa na najnižu vrednost od jula 2020. godine najviše je posledica pritiska na akcije proizvođača čipova, nakon što su u petak američke vlasti iz bezbednosnih razloga objavile nove propise kojima se ograničava izvoz neke američke opreme za proizvodnju čipova Kini.

Primera radi, cena akcije kompanije Nvidia pala je više od tri odsto, a znatno su pojeftinile i akcije kompanija Qualcomm, Micron Technology i Advanced Micro Devices.

Sva tri najvažnija američka berzanska indeksa u ponedeljak su pala četvrti dan zaredom, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke (Fed) gurnuti ekonomiju u recesiju.

“Ulagači su zabrinuti za ekonomiju, plaše se moguće recesije”, rekao je direktor u firmi Longbow Asset Management, Džejk Dolarhajd (Jake Dollarhide).

Čelnici Feda poručuju pak da planiraju da nastave borbu protiv inflacije i da veruju da će se izbeći recesija. Predsjednik ogranka Feda u Čikagu Čarls Evans (Charles Evans) kazao je da podržava napore banke u cilju smanjenja inflacije i da je optimističan, veruje da se to može postići bez recesije.

No, ulagači su oprezni i zbog toga što uskoro počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija. Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije, očekivanja su znatno smanjena poslednjih meseci.

Tako analitičari u anketi Reutersa procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Početkom jula očekivali su, međutim, rast zarada viši od 11 odsto.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,45 odsto na 6.959 bodova, a za toliko je skliznuo i pariski CAC, zaronivši na 5.840 poena. Frankfurtski DAX ostao je nepromenjen na 12.272 boda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...