Ulagači oprezni pred početak objava kvartalnih rezultata

Berzanski indeksi beleže pad šesti dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

13.10.2022 12:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Berzanski indeksi beleže pad šesti dan zaredom Berzanski indeksi beleže pad šesti dan zaredom
Na američkim berzama S&P 500 i Nasdaq indeks su zabeležili pad šesti dan zaredom, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči izveštaja o inflaciji... Berzanski indeksi beleže pad šesti dan zaredom

Na američkim berzama S&P 500 i Nasdaq indeks su zabeležili pad šesti dan zaredom, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči izveštaja o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones indeks je u sredu bio niži za 0,1 odsto, pa je na nivou od 29.210 bodova, dok je S&P 500 pao 0,33 odsto, na 3.577 poena. Nasdaq indeks neznatno na 10.417 bodova, prenosi Mina.

U zapisniku s poslednje sednice Federalnih rezervi (Fed), objavljenom u sredu, nije bilo nikakvih iznenađenja.

Pokazao je da se čelnici Feda slažu da treba voditi restriktivnu monetarnu politiku kako bi se inflacija spustila s najviših vrednosti u 40 godina.

„U poslednjim istupima svi čelnici Feda jednoglasno ističu predanost banke u suzbijanju inflacije i zadržavanju smera. Tržište shvata da će Fed nastaviti da podiže kamatne stope. Pitanje je samo kada će doći do usporavanja tempa podizanja kamata s 0,75 na 0,5 ili 0,25 procentnih poena”, rekla je strateg u firmi LPL Financial Kvinsi Krosbi (Quincy Krosby).

Procenjuje se da će Fed na dvodnevnoj sednici 1. i 2. novembra po četvrti put zaredom povećati ključne kamate za 0,75 procentnih poena.

Foto: Pixabay.com

U fokusu ulagača biće izveštaj o potrošačkim cenama u SAD u septembru. Očekuje se da će inflacija blago skliznuti na 8,1 odsto na godišnjem nivou, dok bi stopa inflacije, iz koje su izuzete cene hrane i energenata, mogla porasti sa 6,3 na 6,5 odsto.

U sredu je objavljeno da su u poslednjih 12 meseci do septembra, proizvođačke cene porasle 8,5 odsto, nešto više od očekivanih 8,4 odsto. Ipak, to je manji rast u odnosu na avgust, kada su proizvođačke cene porasle 8,7 odsto.

Ulagači su oprezni i zbog toga što sa izveštajima nekoliko velikih banaka počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata. Zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomija, očekivanja su poslednjih meseci znatno smanjena.

Tako analitičari u anketi koju je sproveo Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle 4,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Početkom jula očekivali su pak rast zarada više od 11 odsto.

Evropske berze takođe beleže pad cena akcija. Londonski FTSE indeks pao je 0,86 odsto, na 6.826 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,39 odsto, na 12.172 poena, a pariski CAC 0,25 odsto, na 5.818 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...