manji obim trgovanja, investitori oprezni

Američke i evropske berze beleže blagi pad vrednosti akcija

BerzaNovacSvetVesti

6.10.2022 12:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američke i evropske berze beleže blagi pad vrednosti akcija Američke i evropske berze beleže blagi pad vrednosti akcija
Na američkim berzama cene akcija su u sredu blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da je dalja kupovina deonica, nakon... Američke i evropske berze beleže blagi pad vrednosti akcija

Na američkim berzama cene akcija su u sredu blago pale, a trgovalo se oprezno jer ulagači nisu sigurni da je dalja kupovina deonica, nakon snažnog rasta vrednosti u prethodna dva dana, i dalje opravdana.

Dow Jones indeks pao je 0,14 odsto, na 30.273 boda, dok je S&P 500 niži za 0,2 odsto, na 3.783 poena, a Nasdaq 0,25 odsto na 11.148 bodova, prenosi agencija Mina.

Nakon što su u prethodna dva dana Dow Jones i S&P 500 zabeležili najveći dvodnevni skok od aprila 2020. godine, tržište se u sredu smirilo.

Ulagači su oprezni, na šta ukazuje manji obim trgovanja. Vlasnika su zamenile 10,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 11,6 milijardi.

Prethodnih je dana na tržištu prevladalo mišljenje da bi američka centralna banka Federalne rezerve (Fed), mogla da uspori tempo povećanja kamatnih stopa.

Ipak, u sredu je predsednica ogranka Feda u San Francisku Meri Dejli (Mary Daly) izjavila da inflacija predstavlja problem i da centralna banka ostaje pri svojoj politici.

„Put je jasan – podići ćemo kamatne stope u restriktivno područje i tu ih držati neko vreme. Predani smo tome da spustimo inflaciju i na tom ćemo putu ostati sve dok to zaista i ne postignemo“, izjavila je Dejli.

Zbog toga se na tržištu novca sada procenjuje da će Fed na dvodnevnoj sednici 1. i 2. novembra ponovo povećati ključne kamate za 0,75 procentnih poena.

Podaci sa tržišta rada, pokazuju da bi se inflacija još neko vreme mogla zadržati oko najviših vrednosti u istoriji.

Agencija za zapošljavanje ADP objavila je da je u septembru broj zaposlenih u privatnom sektoru Sjedinjenih Američkih Država porastao za 208.000, nešto više nego što se očekivalo.

Snažna potražnja za radnicima nagoveštava da će se pritisak na rast plata, a time i potrošnje i inflacije, nastaviti.

Zbog toga će u fokusu ulagača biti službeni izveštaj vlade o zapošljavanju u proteklom mesecu, koji bi mogao značajno da utiče na smer tržišta.

I na evropskim berzama cene akcija su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 odsto, na 7.052 boda, dok je frankfurtski DAX niži 1,21 odsto, na nivou od 12.517 poena, a pariski CAC 0,9 odsto, na 5.985 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...