Pad prinosa na obveznice pozitivno je uticao na tržište akcija

Wall Street indeksi u snažnom rastu

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

4.10.2022 10:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street indeksi u snažnom rastu Wall Street indeksi u snažnom rastu
Na Wall Streetu su na prvom trgovačkom danu ove nedelje cene akcija snažno porasle nakon višednevnog pada, jer je ulagače ohrabrio pad prinosa na... Wall Street indeksi u snažnom rastu

Na Wall Streetu su na prvom trgovačkom danu ove nedelje cene akcija snažno porasle nakon višednevnog pada, jer je ulagače ohrabrio pad prinosa na obveznice, nakon izveštaja koji ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije.

Dow Jones je porastao 2,66 odsto na 29.490 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,59 odsto na 3.678 bodova, a Nasdaq indeks 2,27 odsto na 10.815 bodova, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Nakon tri kvartala pada, usled agresivnog povećanja kamata američke centralne banke kako bi suzbila inflaciju, na početku četvrtog tromesečja u ovoj godini indeksi su snažno porasli. U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su u ponedeljak porasle, a najviše u energetskom.

Cene akcija naftinih divova Exxona i Chevrona skočile su više od pet odsto, zahvaljujući snažnom rastu cena nafte nakon vesti da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) razmatra najveće smanjenje proizvodnje od početka pandemije korona virusa.

Snažno su porasle i cene akcija u bankarskom sektoru, u proseku tri odsto, a više od tri odsto skočile su cene akcija tehnoloških divova Apple i Microsoft, koji imaju veliki udeo u ovim indeksima.

Tehnološkom sektoru pogodovao je pad prinosa na obveznice, koji su poslednjih sedmica snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

“Pad prinosa pozitivno utiče na tržište akcija, jer to podržava potražnju za rizičnijim investicijama”, kazao je Art Hogan, strateg u kompaniji B. Riley Wealth.

Pozitivno su na tržište uticali i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta privrede. Izveštaj Instituta za upravljanje nabavkom (ISM) pokazao je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u septembru iznosio 50,9 bodova, što je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dve i po godine. Pritom su pale nove porudžbine, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da je oslabila potražnja za robama zbog rasta kamatnih stopa. To bi moglo usporiti inflaciju.

“Ti podaci su zapravo slabiji nego što se očekivalo, a to je, neuobičajeno, dobra vest za tržište akcija. U poslednje vreme dobri ekonomski pokazatelji su podsticali ulagače na prodaju akcija, a sada je prvi put neka negativna vest podstakla kupovinu akcija”, objasnio je Hogan.

I na evropskim berzama cene akcija su u proseku porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto na 6.908 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 odsto na 12.209 bodova, a pariski CAC 0,55 odsto na 5.794 boda.

  • GOCA BG

    4.10.2022 #1 Author

    Samo trenutno u rastu,uskoro padaju opet…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...