Dow Jones se pridružio Nasdaq i S&P 500 indeksu u zoni "medveda"

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa peti dan zaredom

BerzaNovacSvetVesti

27.9.2022 10:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Wall Street beleži pad berzanskih indeksa peti dan zaredom Wall Street beleži pad berzanskih indeksa peti dan zaredom
Wall Street je u ponedeljak zabeležio pad berzanskih indeksa peti trgovački dan zaredom, pri čemu je Dow Jones indeks ušao u područje „medveda“ jer... Wall Street beleži pad berzanskih indeksa peti dan zaredom

Wall Street je u ponedeljak zabeležio pad berzanskih indeksa peti trgovački dan zaredom, pri čemu je Dow Jones indeks ušao u područje „medveda“ jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke centralne banke gurnuti ekonomiju u recesiju.

Dow Jones je pao 1,11 odsto, na 29.260 bodova, dok je S&P 500 niži za 1,03 odsto, na 3.655 poena, a Nasdaq indeks 0,6 odsto, na 10.802 boda.

Nakon što su u petak S&P 500 i Nasdaq indeks ušli u područje „medveda“, odnosno pali za 20 odsto ispod svoje rekordne vrednosti, u ponedeljak im se u tom području pridružio i Dow Jones, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Pad tih indeksa pet dana zaredom posledica je strahovanja ulagača da će agresivno zaoštravanje monetarne politike Federalnih rezervi (Fed) gurnuti ekonomiju u recesiju.

Fed je prošle sedmice već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 procentnih poena, u rasponu od tri do 3,25 odsto, što je njihova najviša vrednost od 2008. godine.

Čelnici Feda poručili su da će i nastaviti da povećavaju cenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših vrednosti u više od 40 godina.

Međutim, agresivni planovi američke centralne banke za suzbijanje inflacije na planiranih dva odsto potrajaće godinama, te će usporiti rast ekonomije i povećati nezaposlenost.

Stoga se ulagači plaše da će do sada najagresivnije povećanje kamata Feda u istoriji gurnuti ekonomiju u dublju recesiju.

Tehnički, američka privreda je već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u poslednja dva tromesečja imala pad na kvartalnom nivou, ali ta recesija je za sada plitka.

Na tržištu se ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

Na većini evropskih berzi cene akcija su takođe pale. Doduše, londonski FTSE indeks je zabeležio neznatan rast, na 7.020 bodova, ali je frankfurtski DAX skliznuo 0,46 odsto, na 12.227 poena, a pariski CAC 0,24 odsto na 5.769 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...