Akcije kompanije Ford pretrpele najveće gubitke

Dow Jones indeks niži za 1,01, a Nasdaq za 0,95 odsto

BerzaNovacSvetVesti

21.9.2022 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Dow Jones indeks niži za 1,01, a Nasdaq za 0,95 odsto Dow Jones indeks niži za 1,01, a Nasdaq za 0,95 odsto
Wall Street је u utorak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa jer ulagači zabrinuto čekaju odluke i poruke Federalnih rezervi (Fed) u vezi sa kamatnim... Dow Jones indeks niži za 1,01, a Nasdaq za 0,95 odsto

Wall Street је u utorak zabeležio oštar pad berzanskih indeksa jer ulagači zabrinuto čekaju odluke i poruke Federalnih rezervi (Fed) u vezi sa kamatnim stopama, inflacijom i rastom ekonomije.

Dow Jones indeks je pao 1,01 odsto, na 30.706 bodova, dok je S&P 500 niži za 1,13 odsto, pa je trenutno na nivou od 3.855 poena. Nasdaq indeks beleži pad 0,95 odsto, na 11.425 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Oštar pad cena akcija posledica je nesigurnosti ulagača pred dvodnevni sastanak čelnika Feda, koji se danas završava.

Većina analitičara očekuje da će Fed ponovo, treći put zaredom, povećati ključne kamate za 0,75 procentnih poena. Međutim, nakon što su prošle sedmice podaci pokazali da je u avgustu u Sjedinjenim Američkim Državama inflacija bila viša od očekivanja, špekuliše se da bi Fed mogao povećati kamate i za ceo procentni poen.

Fed će, takođe, na ovoj sednici ažurirati projekcije o inflaciji, nezaposlenosti, ekonomskom rastu i kretanju kamatnih stopa.

Ulagače je zabrinuo i podatak o padu građevinskih dozvola za kuće deset odsto, na 1,517 miliona, najniži nivo od juna 2020. godine, što ukazuje na slabljenje građevinske aktivnosti.

Najveće gubitke imale su akcije kompanije Ford, s padom cene većim od 12 odsto.

Automobilski gigant je saopštio je da će ga visoka inflacija koštati oko milijardu dolara i da su isporuke nekih vozila odložene za četvrto tromesečje zbog nedostatka delova.

„Osim neizvesnosti u vezi sa inflacijom i kamatama, sada je tržište nesigurno i zbog toga što kompanije izveštavaju o pritiscima kojima su izložene, što će zasigurno smanjiti njihove marže. Stoga se može očekivati smanjenje procena poslovnih rezultata kompanija u trećem tromesečju”, kazao je direktor u banci BNP Paribas Greg Butl (Greg Boutle).

Ipak, ulagače najviše brine mogućnost da se inflacija zadrži na visokim nivoima duže nego što se očekivalo, što bi primoralo Fed na zaoštravanje monetarne politike i u narednoj godini.

To bi moglo pogurati ekonomiju u dublju recesiju. Tehnički je američka ekonomija već uronila u recesiju, s obzirom na to da je u poslednja dva tromesečja pala na kvartalnom nivou, ali zasad je ta recesija plitka.

Na evropskim berzama cene akcija su takođe pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,61 odsto, na 7.192 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,03 odsto, na 12.670 bodova, a pariski CAC 1,35 odsto, na 5.979 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...