Najveće dobitke imao bankarski sektor

Wall Street beleži drugi dan rasta vrednosti akcija

BerzaNovacSvetVesti

5.10.2022 12:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Wall Street beleži drugi dan rasta vrednosti akcija Wall Street beleži drugi dan rasta vrednosti akcija
Wall Street je u utorak zabeležio drugi dan rasta cena akcija jer se investitori nadaju će, nakon što je australijska centralna banka odlučila da... Wall Street beleži drugi dan rasta vrednosti akcija

Wall Street je u utorak zabeležio drugi dan rasta cena akcija jer se investitori nadaju će, nakon što je australijska centralna banka odlučila da uspori tempo povećavanja kamatnih stopa, američke Federalne rezerve (Fed) učiniti isto.

Dow Jones indeks porastao je 2,8 odsto, na 30.316 bodova, dok je S&P 500 viši ta 3,06 odsto, na 3.790 bodova, a Nasdaq 3,34 odsto, na 11.176 bodova, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

U svih 11 sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a koliko je rast bio rasprostranjen pokazuje podatak da je samo šest deonica iz sastava tog indeksa zabeležilo pad.

Zahvaljujući tome, Dow Jones i S&P 500 indeksi zabeležili su najveći dvodnevni skok od aprila 2020. godine.

Ulagače je ohrabrila odluka australijske centralne banke (RBA) o povećanju kamata za samo 0,25 procentnih bodova, na 2,6 odsto, najviši nivo u devet godina, dok se očekivalo povećanje od 0,5 procentnih bodova.

„RBA je prva velika centralna banka koja je procenila da je sada vreme da se uspori agresivni tempo povećanja kamata. To je podstaklo nadu da bi i Fed u jednom trenutku u četvrtom tromesečju mogao učiniti isto. Ne zaustaviti povećanje kamata, nego usporiti“, kazao je Entoni Salimbene (Anthony Saglimbene), strateg u kompaniji Ameriprise Financial.

Da bi Fed to zaista mogao da učini, sugeriše nekoliko posljednjih makroekonomskih podataka koji ukazuju na usporavanje rasta ekonomije, što bi trebalo da dovede do popuštanja inflatornih pritisaka.

Ipak, guverner Feda Filip Džeferson (Philip Jefferson) rekao je da je inflacija za centralnu banku najozbiljniji problem i da će biti potrebno neko vreme da se reši.

Među najvećim dobitašima bio je bankarski sektor, pri čemu su akcije investicionih banaka kao što su Citigroup, Morgan Stanley i Goldman Sachs poskupele više od tri odsto.

Tehnološkom sektoru pogodovao je pad prinosa na obveznice drugi dan zaredom, koji su poslednjih nedelja snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

Cene akcija tehnoloških giganata kao što su Apple, Alphabet, Microsoft i Amazon skočile su između 2,5 i 4,5 odsto.

Na evropskim berzama cene akcija su takođe snažno porasle. Londonski FTSE indeks porastao je 2,57 odsto, na 7.086 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 3,78 odsto, na 12.670 bodova, a pariski CAC 4,24 odsto, na 6.039 bodova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...