najveći dobitak ostvarile su akcije energetskih kompanija

Konačno snažniji rast S&P 500 indeksa

BerzaNovacSvetVesti

29.9.2022 10:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Konačno snažniji rast S&P 500 indeksa Konačno snažniji rast S&P 500 indeksa
Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks snažno porastao, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon šest dana pada, a ulagače... Konačno snažniji rast S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u sredu S&P 500 indeks snažno porastao, što se najviše zahvaljuje korekciji cena akcija nakon šest dana pada, a ulagače je ohrabrio i pad prinosa na obveznice.

Dow Jones je ojačao 1,88 odsto, na 29.683 boda, dok je S&P 500 porastao 1,97 odsto, na 3.719 poena, a Nasdaq indeks 2,05 odsto, na 11.051 bod, prenosi SEEbiz.

Nakon što je u utorak zaronio na najniži nivo u gotovo dve godine, S&P 500 je porastao prvi put u poslednjih sedam trgovačkih dana. To se objašnjava korekcijom cena akcija, kao i padom prinosa na obveznice drugi dan zaredom.

“Prinosi na dvogodišnje državne obveznice neprestano su rasli proteklih sedmica, a sada su pali dva dana zaredom, što je tržištu akcija omogućilo predah”, kazao je strateg u firmi B. Riley Wealth, Art Hogan.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cene akcija su porasle, a najviše u energetskom, 4,4 odsto, što se objašnjava rastom cena nafte.

Znatno su porasle i cene akcija tehnoloških kompanija, kao što su Microsoft, Amazon i Meta Platforms, kojima odgovara okruženje s nižim troškovima zaduživanja.

Međutim, akcija Applea pojeftinila je više od jedan odsto, nakon vesti da je taj tehnološki div odbacio planove o povećanju proizvodnje njegovog novog iPhonea u ovoj godini, s obzirom na to da nije došlo do takvog rasta potražnje kakav se očekivao.

Tako je prekinut višednevni pad tržišta, koje je pod pritiskom strahovanja da će agresivno zaoštravanje monetarne politike američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) gurnuti privredu u recesiju. Prošle sedmice je Fed na trećoj sednici zaredom povećao kamate 0,75 postotnih bodova, u rasponu od tri do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

I na evropskim berzama cene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,3 odsto, na 7.005 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,36 odsto, na 12.183 poena, a pariski CAC 0,19 odsto, na 5.765 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...