Akcionari EPCG doneće odluku o eventualnom preuzimanju

Početkom sledeće nedelje odlučivaće se o sudbini Željezare Nikšić

NovacRegionVesti

28.9.2022 18:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Početkom sledeće nedelje odlučivaće se o sudbini Željezare Nikšić Početkom sledeće nedelje odlučivaće se o sudbini Željezare Nikšić
Akcionari Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) trebalo bi da na vanrednoj Skupštini u ponedeljak 3. oktobra da razmatraju odluku o davanju saglasnosti za kupovinu imovine... Početkom sledeće nedelje odlučivaće se o sudbini Željezare Nikšić

Akcionari Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) trebalo bi da na vanrednoj Skupštini u ponedeljak 3. oktobra da razmatraju odluku o davanju saglasnosti za kupovinu imovine bivšeg industrijskog kompleksa Željezare Nikšić.

Deoničari bi trebalo da donesu i odluke o razrešenju i izboru članova Odbora direktora. Skupština akcionara je prvobitno bila zakazana samo sa tačkama koje se tiču razrešenja i izbora članova borda, a naknadno je dopunjena tačkom o kupovini Željezare, prenosi Mina.

Problemi za Željezarom počeli su nakon što je turski vlasnik, Tosyali grupa, saopštio da više ne namerava da u toj fabrici pokreće proizvodnju i da će radnicima uručiti otkaze.

U moguću kupovinu Željezare tada se uključio vlasnik nikšićke kompanije Neksan, Miodrag Davidović, a nakon njega se i Elektroprivreda (EPCG) pojavila kao mogući investitor.

Vlada je u međuvremenu dala zeleno svjetlo EPCG da uđe u pregovore oko kupovine Željezare, a nakon toga joj je dala i saglasnost da emituje deset odsto svojih akcija na berzi, kao i da izvršna vlast može da otkupi te emitovane akcije.

To se i desilo prošle nedelje kada je država na Montenegroberzi kupila 3,34 miliona akcija EPCG za skoro 15 miliona evra. Prodata količina akcija odgovara udelu od 28,27 odsto od ponuđenog paketa.

Na prodaju je bilo ponuđeno deset odsto akcija EPCG, odnosno ukupno 11,81 milion deonica. Cena po akciji je 4,49 evra. Nakon prodaje akcija EPCG je spremna da uđe u rešavanje problema Željezare.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ , Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
384.564.233,00 (2021)
Broj zaposlenih:
3.650 (2021)
  • Milovan94

    28.9.2022 #1 Author

    Videćemo šta će biti.

    Odgovori

  • kaćica

    28.9.2022 #2 Author

    Nadam se da ce se naci resenje.

    Odgovori

  • GAGA

    29.9.2022 #3 Author

    A hoce li neko odgovarati?

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    29.9.2022 #4 Author

    Malo je čudno da je država prvo prodala zelezarua sada kada je turski investitor odustao opet kupuje trećinu. Predpostavljam da imaju neki dobar plan.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...