Rok za prodaju akcija 26. septembar

EPCG preuzima imovinu Željezare

BiznisFirme u fokusuRegionVesti

25.8.2022 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPCG preuzima imovinu Željezare EPCG preuzima imovinu Željezare
Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je na jučerašnjem sastanku sa radnicima nikšićke Željezare da će fabriku preuzeti Elektroprivreda Crne... EPCG preuzima imovinu Željezare

Predsednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović saopštio je na jučerašnjem sastanku sa radnicima nikšićke Željezare da će fabriku preuzeti Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), i da je rok za prodaju akcija 26. septembar.

To su nakon sastanka saopštili radnici novinarima ispred zgrade Vlade CG. Kako su kazali, Abazović im je saopštio da će razgovarati sa predstavnicima turske kompanije Tosyali holding i tražiti da se radnici ne otpuštaju 1. septembra, prenosi RTCG.

Željezarci se nadaju da ce doći do kompromisa, i poručuju da su spremni da tih 26 dana do prodaje fabrike budu bez plate, samo da ne dobiju otkaz. Do tada, kako su poručili, ostaju na krovu Željezare u znak protesta iako su zadovoljni ishodom sastanka, a u petak će ponovo doći ispred vlade.

„Od prvog dana smo u sve ovo ušli s ubeđenjem da će ovo da se reši u interesu radnika, države, Nikšića i Željezare, da ona opstane, tako da o drugoj, crnoj varijanti ne razmišljamo“, izjavio je jedan od predstavnika radnika Ljubiša Đikanović.

Željezarci su ranije najavili radilkalizaciju protesta ukoliko danas ne dođe do sastanka.

„Nakon 80 dana protesta, nalazimo se na istom mestu – pregovori su u toku i nadamo se rešenju. Mi više ne znamo šta da pričamo“, istakao je ranije za Televiziju Crne Gore predsednik Sindikata Željezare Ivan Vujović.

Planirano je bilo da 40-ak radnika dođe ispred vlade, a u Željezari da ostane deo njihovih kolega.

„Pokušavamo na sve načine. Mi posle 1. septembra više nismo radnici Željezare, tako da se iskreno nadamo da, ako su progovori u toku, da ćemo nastaviti da primamo 90 odsto zarade, da Turci pokažu dobru volju, da su spremni da pregovaraju. Ako nisu, onda o ćemu da pričamo?“, istakao je Vujović.

Do medija je, kako se navodi, došao investicioni ugovor koji su tadašnja vlada i turski Tosyali holding potpisali 2012. godine.

„To je taj famozni ugovor koji je praktično deset godina bio sakriven od očiju javnosti. Taj ugovor pokazuje da Turci nisu ispoštovali ništa od dogovorenog. Bile su zacrtane ogromne investicije – da se zaposli mnogo veći broj ljudi nego što je sada u fabrici. Proizvodnja da bude mnogo veća, a ništa od toga nije ispoštovano“, napomenuo je Ljubiša Đikanović.

Od planiranih 35 miliona evra, kako su naveli predstavnici radnika, uloženo je samo četiri.

„Sa druge strane, izrezali su konti-liv i elektrolučnu peć od 60 tona, takođe i koloseke u fabrici uništili su kombinavanu valjaonicu. To je dovoljan dokaz kako su invenstirali“, poručio je Ivan Vujović.

Komentrišući najave da bi EPCG mogla da preuzme Željezaru, on je kazao da je radnicima bitno samo da ostanu na radnim mestima.

„Primarna proizvodnja nam je čelik, ali, ukoliko EPCG vidi svoj interes, radnici su spremni i da rade bilo koje druge poslove“, naglasio je Vujović.

ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE AD

VUKA KARADŽIĆA BR.2, NIKŠIĆ, Crna Gora

Poslovni prihodi (EUR):
384.564.233 (2021)
Broj zaposlenih:
3.650 (2021)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...