Zahteve podnelo 67 obveznika sa crne liste dužnika

Uprava prihoda i carina Crne Gore donela oko 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga

NovacRegionVesti

23.8.2022 12:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Uprava prihoda i carina Crne Gore donela oko 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga Uprava prihoda i carina Crne Gore donela oko 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga
Uprava prihoda i carina Crne Gore je donela skoro 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga čija je ukupna vrednost 44,39 miliona evra. U ovoj... Uprava prihoda i carina Crne Gore donela oko 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga

Uprava prihoda i carina Crne Gore je donela skoro 1.650 rešenja o reprogramu poreskog duga čija je ukupna vrednost 44,39 miliona evra.

U ovoj sumi osnovni dug čini 38,71 milion, a kamata 5,67 miliona, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Prema podacima Uprave prihoda i carina (UPC) sa presekom izvršenim 2. avgusta, podneto je ukupno 4.310 zahteva za reprogram.

”Po podnesenim zahtevima ukupno potraživanje iznosi 128,73 miliona evra, od čega je iznos osnovnog duga 115,26 miliona, a iznos kamate 13,47 miliona”, naveli su iz UPC.

Rok za podnošenje zahteva za reprogram poreskog duga istekao je 30. juna. Na osnovu posebno donesenog zakona definisano je da UPC donosi rešenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahteva, što znači da bi do kraja meseca Uprava prihoda i carina trebalo da odluči o preostalim zahtevima.

”Nadležne organizacione jedinice intenzivno rade da u zakonu predviđenom roku po podnesenim zahtevima donesu rešenja o reprogramu poreskog potraživanja”, naveli su iz UPC.

Ministarstvo finansija je objavilo 19. aprila javni poziv za prijave za reprogram poreskog duga na osnovu posebnog zakona koji je deo paketa pratećih zakona u okviru projekta “Evropa sad”, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Njegov je cilj da se stimulišu poreski dužnici da uplate poreske obaveze. Dug mogu reprogramirati firme i građani.

Obveznici koji uđu u reprogram moraće da plate deset odsto duga jednokratno, a ostatak u 60 mesečnih rata, pri čemu će im biti otpisana prispela kamata na dug.

Iz UPC su naveli da se među prijavljenima nalazi 67 obveznika sa crne liste poreskih dužnika, a njihova potraživanja iznose 73,75 miliona evra, od čega je iznos osnovnog duga 65 miliona evra, a ostalo iznos kamate.

U Ministarstvu finansija Crne Gore je procenjeno da će primenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove koje on propisuje i reprogramirati dug, tako da će minimalni finansijski benefit po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona evra.

Ovim zakonom je predviđeno da se kroz reprogram može platiti porez na dobit, na dohodak fizičkih lica, porez na dodatu vrednost (PDV), doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za obavezno zdravstveno osiguranje, za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, doprinosi Fondu rada, koncesione naknade, porez na promet nepokretnosti i porez na kafu.

Podaci koje je UPC ranije dostavila Vijestima pokazuju da u struktura duga ukupnog potraživanja reprograma najviše duga po osnovu doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, više od 35 miliona evra, sledi PDV sa 25,22 miliona evra, porez na dohodak fizičkih lica 18,16 miliona evra, porez na dobit 15,8 miliona evra.

Iz UPC su naveli da je ukupni procenjeni poreski dug sa presekom na kraju maja bio 607,81 milion evra.

  • kaćica

    23.8.2022 #1 Author

    Tesko onom ko duguje.

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.8.2022 #2 Author

    Mislim da su mnogi to i cekali,da im se oypise kamata…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...