Obveznici će morati da plate 10 odsto duga jednokratno

Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo javni poziv za reprogram poreskog duga

PoslovanjeRegionVesti

3.2.2022 13:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo javni poziv za reprogram poreskog duga Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo javni poziv za reprogram poreskog duga
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore do 20. aprila objaviće javni poziv na koji se mogu prijaviti poreski dužnici koji žele da reprogramiraju... Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo javni poziv za reprogram poreskog duga

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore do 20. aprila objaviće javni poziv na koji se mogu prijaviti poreski dužnici koji žele da reprogramiraju svoj poreski dug prema državi.

”Zahtev za reprogram će se podnositi nadležnoj područnoj jedinici Uprave prihoda i carina (UPC), a obrazac zahteva biće obavljen na internet stranici uprave”, saopšteno je iz Ministarstva finansija, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Vijesti.

Javnim pozivom određuje se rok za podnošenje zahteva za reprogram poreskog potraživanja koji ne može biti kraći od 45 dana od objavljivanja javnog poziva.

Zakon o reprogramu poreskog duga je deo paketa pratećih zakona u okviru projekta Evropa sad, a usvojen je u parlamentu krajem prošle godine. Njegov je cilj da se stimulišu poreski dužnici da uplate poreske obaveze. Dug mogu reprogramirati preduzeća i građani.

U Ministarstvu finansija je procenjeno da će primenom ovog zakona najveći broj obveznika prihvatiti uslove iz ovog zakona i reprogramirati dug tako da će minimalna finansijska korist po budžet biti na godišnjem nivou 15 miliona, a za pet godina 75 miliona evra.

Obveznici koji uđu u reprogram moraće da plate 10 odsto duga jednokratno, a ostatak u 60 mesečnih rata i otpisaće im se prispela kamata na dug.

Ovim zakonom je predviđeno da se kroz reprogram može platiti porez na dobit, na dohodak fizičkih lica, PDV, doprinosi za obavezno penzijsko i invalidsko osiguranje, za obavezno zdravstveno osiguranje, za osiguranje za slučaj nezaposlenosti, doprinosi Fondu rada, koncesione naknade, porez na promet nepokretnosti i porez na kafu.

Prema važećim poreskim propisima, poreski obveznici sa neizmirenim poreskim dugom u obavezi su da osim duga plate i zateznu kamatu, dok se ovim zakonom države odriče naplate zatezne kamate na sve dugove poreskog obveznika.

Zakonom je definisano da UPC donesi rešenje o reprogramu u roku od 60 dana od isteka roka za podnošenje zahteva za reprogram. To rešenje mora da sadrži iznos poreskog duga na dan objavljivanja javnog poziva, pojedinačne iznose kamate i troškova postupka u vezi sa poreskim dugom, iznos jednokratne uplate od 10 odsto, broj i iznos mesečnih rata i njihovo dospeće i rokove za plaćanje iznosa poreskog potraživanja utvrđenog rešenjem i izmirivanje tekućih obaveza po osnovu javnih prihoda.

Poreski dužnik jednokratnu uplatu od 10 odsto mora da plati u roku od 10 dana pošto dobije rešenje o reprogramu. U slučaju da ne uplati jednokratnu uplatu od 10 odsto ukupnog duga u roku od 30 dana, od dana donošenja rešenja, da ne plaća redovno mesečne rate u skladu sa rešenjem o reprogramu ili u periodu za koji je odobren reprogram ne izmiruje redovno tekuće obaveze u skladu sa zakonom, UPC će mu ukinuti rešenje o reprogramu i puna zatezna kamata će biti vraćena na neizmirenu glavnicu duga (od datuma nastanka osnovnog duga).

Pravo na reprogram poreskog duga nemaju Glavni grad, Prijestonica i opština poreski dužnik nad kojim je otvoren stečajni postupak, osim ako se stečaj sprovodi reorganizacijom, poreski dužnik kojem je odobren reprogram poreskog potraživanja u skladu sa propisima o državnoj pomoći i poreski dužnik koji nije podneo sve poreske prijave u skladu sa zakonom.

  • FRUIT04

    3.2.2022 #1 Author

    I treba pomoci firmama a najvise turizmu koji je dosta izgubio za vreme pandemije.

    Odgovori

  • MARA

    3.2.2022 #2 Author

    Svakako treba olakšati izmirivanje dugovanja, na bilo koji nacin.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...