Ulagači očekuju izveštaj o zapošljavanju u SAD

Pada vrednost akcija na svetskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

7.10.2022 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pada vrednost akcija na svetskim berzama Pada vrednost akcija na svetskim berzama
Wall Street je u četvrtak zabeležio pad cena akcija, drugi dan zaredom, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči izveštaja o zapošljavanju u Sjedinjenim... Pada vrednost akcija na svetskim berzama

Wall Street je u četvrtak zabeležio pad cena akcija, drugi dan zaredom, jer ulagači ne žele da rizikuju uoči izveštaja o zapošljavanju u Sjedinjenim Američkim Državama, a zvaničnici Feda neprestano poručuju da sledi dalje povećanje kamata.

Dow Jones indeks niži je 1,15 odsto, pa je trenutno na nivou od 29.926 bodova, dok je S&P 500 pao 1,02 odsto, na 3.744 boda, a Nasdaq indeks 0,68 odsto, na 11.073 boda, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Nakon snažnog skoka početkom sedmice, ti indeksi su pali drugi dan zaredom jer ulagači nisu voljni da dodatno rizikuju pred objavu izveštaja o zapošljavanju u SAD koji bi mogao značajno uticati na smer tržišta.

Analitičari procenjuju da je u septembru broj zaposlenih porastao 250.000.

Veći rast zapošljavanja mogao bi loše uticati na akcije, jer bi to značilo da je tržište rada i dalje snažno i da bi Fed mogao nastaviti da agresivno povećava kamatne stope. Slabiji rast zapošljavanja značio bi, međutim, suprotno – da tržište rada slabi. To bi moglo oslabiti inflatorne pritiske, što bi moglo navesti Fed da uspori tempo podizanja cene novca.

Početkom sedmice cene akcija su snažno porasle upravo zbog toga što je na tržištu prevladalo mišljenje da bi Fed mogao usporiti tempo povećanja kamata.

Zvaničnici Feda iz dana u dan ponavljaju da ne odustaju od svojih prioriteta. Prema rečima predsednika ogranka Feda u Čikagu Čarlsa Evansa (Charles Evans), do kraja godine se očekuje dalje povećanje kamata od 1,25 procentna poena jer su podaci o inflaciji razočaravajući.

Zbog toga se na tržištu novca sada procenjuje da će Fed na dvodnevnoj sjednici 1. i 2. novembra ponovo, već četvrtu sednicu zaredom, povećati ključne kamate za agresivnih 0,75 procentnih poena.

Ulagači se plaše da bi agresivno povećanje kamata moglo izazvati recesiju.

„Postoji mogućnost da će s daljim povećanjem kamata Fed gurnuti ekonomiju u recesiju“, izjavio je Džejson Prajd (Jason Pride) direktor u kompaniji Glenmede.

Zbog povećanja kamata Feda i usporavanja rasta ekonomije, S&P 500 indeks pao je oko 22 odsto u odnosu na rekordni nivo, koji je dosegao 3. januara.

Evropske berze takođe beleže pad cena akcija. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,78 odsto, na 6.997 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,37 odsto, na 12.470 bodova, a pariski CAC 0,82 odsto, na 5.936 bodova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...