Potezi Bele kuće potencijalno otvaraju put ka nafti južnoameričke zemlje

SAD razmatra ublažavanje sankcija Venecueli

SvetVesti

6.10.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

SAD razmatra ublažavanje sankcija Venecueli SAD razmatra ublažavanje sankcija Venecueli
Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli kako bi korporacija Chevron mogla da ispumpava naftu u ovoj zemlji, pod uslovom da vlada u... SAD razmatra ublažavanje sankcija Venecueli

Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost ublažavanja sankcija Venecueli kako bi korporacija Chevron mogla da ispumpava naftu u ovoj zemlji, pod uslovom da vlada u Karakasu preduzme korake ka ponovnom uspostavljanju demokratije.

U okviru predloženog dogovora administracija Džoa Bajdena (Joe Biden) ublažiće određene sankcije, a zauzvrat predsednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas Maduro) bi trebalo da sa opozicijom zaključi pregovore kojima će garantovati održavanje slobodnih i fer predsedničkih izbora 2014. godine, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na obaveštene izvore. 

Zvaničnici SAD saopštili su da dogovor nije postignut i da potencijalno neće ni biti ukoliko Madurova vlada ne zaključi pregovore sa partijama iz opozicije.

Postizanje ovog dogovora popločalo bi put kompaniji Chevron i drugim naftnim kompanijama iz SAD za ponovno uspostavljanje izvoza venecuelanske nafte na tržišta poremećena rastom cena.

Energetski eksperti su upozorili da bi snabdevanje naftom iz Venecuele moglo da ima ograničeni efekat na cene, uzimajući u obzir da je proizvodnja u ovoj zemlji opala usled ekonomske krize, lošeg upravljanja i sankcija.

Venecuelanska naftna industrija je pod sankcijama SAD od 2019. godine, kada je administracija Donalda Trampa (Donald Trump) zajedno sa zapadnim saveznicima, nakon optužbi da je glasanje na izborima bilo ilegalno, proglasila opozicionog lidera Huana Gvaida (Juan Guaido) za legitimnog predsednika zemlje. 

Portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Ejdrijan Votson (Adrienne Watson) izjavila je da će administracija i dalje sprovoditi sankcije ukoliko Maduro ne preduzme korake ka ponovnom uspostavljanju demokratije.

Tagovi
NAFTA SAD VESTI
  • GOCA BG

    9.10.2022 #1 Author

    Sad kad im treba,razmatra se ublazavanje sankcija!?Sve smisljeno i proracunato…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...