U okviru S&P 500 indeksa rast beleži samo energetski sektor

Vrednost akcija pala i na američkim i na evropskim berzama

BerzaNovacSvetVesti

20.10.2022 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost akcija pala i na američkim i na evropskim berzama Vrednost akcija pala i na američkim i na evropskim berzama
Cene akcija na američkim berzama u sredu su, nakon dva dana rasta, pale. Razlozi pada su rast prinosa na obveznice i kvartalni poslovni rezultati... Vrednost akcija pala i na američkim i na evropskim berzama

Cene akcija na američkim berzama u sredu su, nakon dva dana rasta, pale. Razlozi pada su rast prinosa na obveznice i kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija koji su lošiji nego što se očekivalo.

Dow Jones indeks beleži pad 0,33 odsto, na 30.423 poena, S&P 500 je pao 0,67 odsto, na 3.695 poena, a Nasdaq indeks 0,85 odsto, na 10.680 poena, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Nakon dva dana snažnog rasta, ovi berzanski indeksi pali jer su prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli najviše nivoe u više od 14 godina.

Do toga su dovela očekivanja ulagača da će Federalne rezerve (Fed) nastaviti agresivno da podižu kamatne stope kako bi snizile inflaciju.

Visoki prinosi negativno utiču na nekoliko sektora koji su vrlo osjetljivi na kretanje kamatnih stopa. Tako je najviše pao sektor nekretnina, 2,5 odsto, a pale su i cene deonica tehnoloških kompanija kao što su Microsoft i Amazon.com.

Vrednost akcija pala je u deset od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, izuzimajući deonice u energetskom sektoru koje su, zahvaljujući rastu cena nafte, porasle gotovo tri odsto.

Ulagače su razočarali i kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, među kojima je i Abbott Laboratories, pa je cena akcije tog proizvođača medicinskih uređaja pala za više od šest odsto.

S druge strane, cena akcija kompanije Netflix porasla je više od 13 odsto nakon što je objavljen izveštaj prema kome je striming platforma u trećem kvartalu imala veći rast broja pretplatnika nego što se očekivalo.

U izveštajima većeg broja kompanija navodi se da su zarade bile veće nego što se očekivalo. Međutim, ovakvi poslovni rezultati, bolji od očekivanih, posledica su prognoza analitičara koji su zbog visoke inflacije, povećanja kamata i usporavanja rasta ekonomije snizili procene.

Tako sada analitičari koje je anketirao Reuters procenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromesečju porasle tri odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Početkom jula očekivali su rast zarada za više od 11 odsto, a na početku oktobra 4,5 odsto.

Cene akcija su niže i na evropskim berzama. Londonski FTSE indeks pao je 0,17 odsto, na 6.924 poena, frankfurtski DAX 0,19 odsto, na 12.741 poen, a pariski CAC 0,43 odsto, na 6.040 poena.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Znaci svuda isto.

    Odgovori

  • VERA

    29.10.2022 #2 Author

    Ovi berzanski indeksi pali jer su prinosi na desetogodišnje državne obveznice dostigli najviše nivoe u više od 14 godina.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...