Nastavlja se pad cena "crnog zlata"

Vrednost barela Brent nafte spustila se na oko 101 dolar

SvetVesti

7.7.2022 10:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vrednost barela Brent nafte spustila se na oko 101 dolar Vrednost barela Brent nafte spustila se na oko 101 dolar
Cene nafte spustile su se u sredu na međunarodnim tržištima na oko 103 dolara pod pritiskom straha od recesije koja bi smanjila potražnju za... Vrednost barela Brent nafte spustila se na oko 101 dolar

Cene nafte spustile su se u sredu na međunarodnim tržištima na oko 103 dolara pod pritiskom straha od recesije koja bi smanjila potražnju za energentima, a pad vrednosti se beleži i danas.

Cena barela Brent nafte trenutno iznosi 101,2 dolara, dok je vrednost teksaške WTI nafte 99,01 dolar, navodi se na sajtu OilPrice.com.

Tržišta remeti zabrinutost zbog moguće recesije, a dodatno ih koči i jačanje dolara, koji ujedno smanjuje potražnju jer ograničava kupovnu moć kupaca s drugim valutama, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

„Kretanje cena tokom noći i njihova oscilacija u terminskim ugovorima na londonskom i američkom tržištu u rasponu od gotovo 15 dolara više je znak panike i prisilne likvidacije (pozicija) nego strukturnih promena u odnosu ponude i potražnje u svetu“, navodi Džefri Hejli (Jeffrey Halley) iz korporacije OANDA.

Rast cena koči i okončanje štrajka radnika na platformama u Norveškoj. Članovi sindikata Lederne štrajkovali su kako bi se izborili za veće plate, ali vlada je odredila kraj štrajka kako bi osigurala snabdevanje Evrope gasom.

Norveški naftni i gasni gigant Equinor saopštio je da bi sva naftna i gasna polja trebalo da budu u punom pogonu u roku od nekoliko dana.

Trgovci su pratili i kazahstanski izvoz, nakon što je ruski konzorcijum Caspian Pipeline Consortiumu (CPC), koji naftu transportuje do Crnog mora, naložio da se aktivnosti obustave na 30 dana.

Kako navode neimenovani izvori, nafta se i dalje izvozi, a operater je objavio da je nastavljena i proizvodnja na ogromnom naftnom polju Tengiz, uprkos eksploziji u kojoj su dva radnika poginula, a tri povređena.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je saopšteno da je barel korpe nafte njenih članica u utorak koštao 114,3 dolara, odnosno da je pojeftinio jedan dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

  • N.N.

    7.7.2022 #1 Author

    Dobro je.

    Odgovori

  • Zoran

    7.7.2022 #3 Author

    Kod nas sene goriva samo skaču. A kad cena na svedskom tržištu pada kod nas stoje umesto.nema urikverc samo ler i prva.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.7.2022 #4 Author

    To ke trenutno,uskoro cene idu gore…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...