Rat naveo EU da implementira posebne mere za što brže smanjenje zavisnosti od ruskih energenata

Norveška ostaje pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i gasom

BiznisEUInfrastrukturaVesti

22.6.2022 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Norveška ostaje pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i gasom Norveška ostaje pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i gasom
Ministarska spoljnih poslova Norveške Aniken Vitfelt (Anniken Huitfeldt) izjavila je da će Norveška ostati pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i prirodnim gasom. „Norveška će... Norveška ostaje pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i gasom

Ministarska spoljnih poslova Norveške Aniken Vitfelt (Anniken Huitfeldt) izjavila je da će Norveška ostati pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i prirodnim gasom.

„Norveška će nastaviti da bude pouzdan snabdevač evropskog tržišta naftom i gasom. Istovremeno, rat u Ukrajini može da ubrza zelenu tranziciju u Evropi. Norveška je spremna da doprinese svojim iskustvom i stručnošću“, istakla je Huitfeld, a prenosi agencija Beta pozivajući se na tursku agenciju Anadolija.

Ona je navela da je rat naveo Evropsku uniju da implementira posebne mere za što brže smanjenje zavisnosti od ruskih energenata i ocenila da je to pozitivno.

Vitfelt je dodala da je Norveška spremna da pruži dodatna sredstva za finansijsku i humanitarnu pomoć i za obnovu Ukrajine.

Da podsetimo, stručnjaci su upozorili da Evropa rizikuje da ostane bez zaliha prirodnog gasa usred vrhunca zimske potražnje ako ruska isporuka preko gasovoda „Severni tok 1“ bude potpuno zaustavljena. U najgorem slučaju, ako pomenuti gasovod bude potpuno zatvoren, Evropa neće uspeti da dostigne nivoe skladištenja koje je planirala Evropska unija.

U potezu koji je uzdrmao energetska tržišta i podstakao novi rast cena, ruski gasni gigant Gazprom smanjio je isporuke gasa kupcima u Italiji, Nemačkoj, Francuskoj i Austriji u poslednjih nekoliko dana.

Izvoz je redukovan za oko 60 odsto, a cene gasa porasle su od tada za oko 25 procenata.

  • GOCA BG

    22.6.2022 #1 Author

    Mogu samo delimicno da smanje zavisnost od ruskog gasa…

    Odgovori

  • GAGA

    23.6.2022 #2 Author

    Ja lepo kazem deci da idu u Norvesku, a oni nece

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2022 #3 Author

    Norveska je nauredenija zemlja

    Odgovori

  • MAJA

    26.6.2022 #4 Author

    I od nje se i očekuje tako nešto

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...