Na vidiku pregovori američke firme Chevron sa naftnom kompanijom iz Venecuele

Vrednost barela varira od 114,6 do 110 dolara

SvetVesti

19.5.2022 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Vrednost barela varira od 114,6 do 110 dolara Vrednost barela varira od 114,6 do 110 dolara
Cene nafte na svetskim tržištima su porasle, podstaknute očekivanjima oporavka potražnje Kine, u kojoj su ublažene restrikcije vezane za suzbijanje pandemije korona virusa. Međutim,... Vrednost barela varira od 114,6 do 110 dolara

Cene nafte na svetskim tržištima su porasle, podstaknute očekivanjima oporavka potražnje Kine, u kojoj su ublažene restrikcije vezane za suzbijanje pandemije korona virusa. Međutim, jutarnje trgovanje je počelo padom vrednosti ovog energenta.

Cena Brent Blenda na londonskom tržištu u sredu je porasla na 113,62 dolara po barelu. Barel WTI nafte na američkom tržištu dostigao je 114,66 dolara.

Prema poslednjim objavljenim podacima, cena WTI nafte je 109,9 dolara, dok se Brent prodaje za 110 dolara po barelu.

Nade u dalje ublažavanje mera izolacije u Kini podstakle su očekivanja da će doći do oporavka naftne potražnje. Vlasti su, naime, dozvolile da 864 finansijske institucije u Šangaju nastave s radom, nakon što su u ovom, drugom po veličini kineskom gradu, zabeležena tri uzastopna dana bez novih slučajeva korona virusa izvan karantinskih zona, piše agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Na rast cena na tržištima uticala je i sve veća zabrinutost za snabdevanje. Ruska proizvodnja sirove nafte u aprilu je pala skoro devet odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazao je interni izveštaj OPEC+, budući da su sankcije Zapada nakon ruske invazije na Ukrajinu pogodile ruske proizvođače nafte.

S druge strane, rast cena ograničili su izveštaji da SAD planiraju da ublaže sankcije protiv Venecuele i da dopuste korporaciji Chevron da pregovara o obnovi operacija s tamošnjom nacionalnom naftnom kompanijom.

Organizacija zemalja izvoznica nafte objavila je da je u utorak cena barela korpe nafte njenih članica vredela 117,2 dolara, što je 4,13 dolara više u odnosu na prethodni dan.

  • ZVEZDICA01

    20.5.2022 #1 Author

    Haos, nafta će se plaćati kao zlato kako je krenulo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...