Trgovci zabrinuti zbog usporenog rasta velikih ekonomija

Pala vrednost nafte na londonskom i američkom tržištu

SvetVesti

16.5.2022 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Pala vrednost nafte na londonskom i američkom tržištu Pala vrednost nafte na londonskom i američkom tržištu
Na londonskom tržištu je cena nafte prošle nedelje blago pala jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija dovesti do slabljenja... Pala vrednost nafte na londonskom i američkom tržištu

Na londonskom tržištu je cena nafte prošle nedelje blago pala jer se trgovci plaše da će usporavanje rasta najvećih svetskih ekonomija dovesti do slabljenja potražnje. Potporu cenama pružio je mogući embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte.

Cena barela Brent sirove nafte pala je prošle nedelje na 0,75 odsto, na 111,55 dolara, dok je WTI dostigla vrednost od 110,49 dolara, prenosi agencija Mina.

Kada je u pitanju trenutno stanje na američkom i londonskom tržištu, cene WTI i Brent nafte su gotovo izjednačene — 109,2 i 109,8 dolara po barelu.

Cene su do petka prošle nedelje bile u značajnijem minusu na nedeljnom nivou, ali tog dana su skočile oko četiri odsto, podstaknute pregovorima Evropske unije o embargu na rusku naftu. Ratu je doprinela i kriza na evropskom tržištu gasa koju su izazvali odgovor Moskve na zapadne sankcije i ukrajinska blokada rute za dostavljanje ruskog gasa.

Značajniji rast cena sprečila je zabrinutost zbog slabljenja globalne potražnje.

Osim toga, tržište je i dalje nestabilno zbog restriktivnih mera koje su sprovedene u Kini kako bi se sprečio novi talas pandemije korona virusa. 

Kako procenjuju analitičari iz kompanije Nomura, oko 40 kineskih gradova je delimično ili potpuno zatvoreno, ili se u njima primenjuju druge vrste restrikcija. Pod uticajem tih mera je, kao navode, oko 290 miliona ljudi.

Kako se u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) inflacija kreće na najvišim nivoima u 40 godina, američka centralna banka (Fed) će nastaviti da zaoštrava monetarnu politiku, što će dalje usporiti oporavak privrede.

Očekuje se i usporavanje ostalih velikih ekonomija, a trgovci se plaše slabljenja potražnje za naftom u narednim mesecima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenjuje da bi usporavanje potražnje i veća proizvodnja na Bliskom istoku i u SAD trebalo da otkloni „akutni deficit u snabdevanju izazvan poremećajima u izvozu iz Rusije“.

Uz to, vrednost dolara prema korpi najvažnijih svetskih valuta dostigla je najviše nivoe u 20 godina. Tako je i nafta postala skuplja za zemlje s drugim valutama, što takođe izaziva slabljenje potražnje.

Nakon što su u prošloj godini porasle više od 50 odsto, zahvaljujući oporavku svetske privrede od korona krize, od početka ove godine cene su nafte skočile oko 45 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...