Nemački investitori zabrinuti zbog energetske situacije u evrozoni

Vrednost evra pala 0,4 odsto u odnosu na dolar

EUNovacVesti

22.8.2022 14:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost evra pala 0,4 odsto u odnosu na dolar Vrednost evra pala 0,4 odsto u odnosu na dolar
Vrednost evra pala je u odnosu na američki dolar, a cene evropskih akcija su pale jer rastuće cene energije povećavaju bojazan da će velike... Vrednost evra pala 0,4 odsto u odnosu na dolar

Vrednost evra pala je u odnosu na američki dolar, a cene evropskih akcija su pale jer rastuće cene energije povećavaju bojazan da će velike ekonomije u Evropskoj uniji ući u recesiju.

Evropski regionalni Stoxx 600 indeks izgubio je 1,2 odsto vrednosti, dok je nemački Dax pao 1,7 odsto. Evro je izgubio 0,4 odsto vrednosti u odnosu na dolar, odnosno na 0,99 dolara, nakon što je američka valuta u julu dostigla istu vrednost kao evropska po prvi put u poslednje dve decenije.

Padovi vrednosti zabeleženi su pošto je osnovna cena za isporuku energije za sledeći dan dostigla 603 evra po megavat satu, do čega je dovelo saopštenje ruske kompanije Gazprom da će između 31. avgusta i 2. septembra zaustaviti isporuke gasa u evropu kroz gasovod “Severni tok 1”, piše Financial Times.

Evropske cene gasa su takođe porasle u ponedeljak, uključujući i fjučers ugovore za isporuku sledećeg meseca povezane sa TTF, referentnom cenom u Evropi, i to za 10 odsto, odnosno do 281 evro po megavat satu.

Investitori i ekonomisti su zabrinuti da bi ovakav rast cena mogao da uspori poslovne aktivnosti u regionu. Anketa objavljena prošle nedelje pokazuje da energetska ekonomska situacija u evrozoni nemačkim investitorima povod za zabrinutost, najvišu još od dužničke krize koja je zadesila evrozonu pre deset godina.

“Vlade počinju da dele povećane troškove energije sa potrošačima i firme će morati da počnu sa ograničavanjem proizvodnje, dok sektore nabavke pogađa manji broj opcija za transport zbog nižeg nivoa vode na reci Rajni”, navodi Džordan Ročester (Jordan Rochester) iz japanske banke Nomura.

  • GOCA BG

    22.8.2022 #1 Author

    Kako ne bi bili zabrinuti,placace astronomske racune,a uz to ce i sve ostalo da poskupi…

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.8.2022 #2 Author

    Krenuo je sunovrat Eura. Kako su amerikanci preveskali Evropu je prosto za ne verovati.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...