PRIJAVLJIVANJE ZA NOVI PAKET POMOĆI U APRILU

Vrednost finansijske podrške privredi i građanima 235 milijardi dinara

SrbijaVesti

29.1.2021 10:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost finansijske podrške privredi i građanima 235 milijardi dinara Vrednost finansijske podrške privredi i građanima 235 milijardi dinara
Prijavljivanje za novi paket pomoći građanima počeće u aprilu, a celokupni paket pomoći građanima i privredi biće vredan oko 235 milijardi dinara, a ukoliko... Vrednost finansijske podrške privredi i građanima 235 milijardi dinara

Prijavljivanje za novi paket pomoći građanima počeće u aprilu, a celokupni paket pomoći građanima i privredi biće vredan oko 235 milijardi dinara, a ukoliko u njega budu uključena i velika preduzeća, ta vrednost će dostići i 250 milijardi dinara, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali.

On je naglasio da, što se tiče pomoći za sve punoletne građane, „prvih 30 evra sledi u maju, drugih 30 evra u novembru“, dok će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

Foto: Ministarstvo finansija

„Ko se prijavi za prvih 30 evra, automatski će dobiti i drugih 30 evra. Nije potrebno dva puta se prijavljivati“, objasnio je ministar finansija.

Govoreći o pomoći privredi, Mali je istakao da će mikro, mala i srednja preduzeća, kao i preduzetnici dobiti tri puta po 50 odsto minimalne zarade, i da ta podrška „pokriva“ mart, april i maj, a isplata počinje u aprilu za mart, i nastavlja se u naredna dva meseca.

On je istakao da je jedina nedoumica da li da se i velika preduzeća uključe u isplatu 50 odsto minimalne zarade i da se sada rade analize.

Kako je istaknuto, sektorsku pomoć od po 600 evra po autobusu tokom šest meseci dobiće auto-prevoznici, dok će postojeća garatna šema za kredite biti proširena za 500 miliona evra i vredeće ukupno 60 milijardi dinara.

Ministar finansija je dodao i da su u toku pregovori sa bankama da nivo garancije prema bankama država poveća kako bi one bile spremne da daju kredite i onima koji su u mnogo lošijem položaju.

Kasica prasica i dinari
Foto: Shutterstock

Govoreći o aktuelnim fiskalnim podacima, Mali je naglasio da je za januar planirana naplata oko 101 milijardu dinara prihoda u budžetu, a da izgleda da će prihodi dostići 110 milijardi dinara. Isto tako, naplata bruto domaćeg PDV u 2020. bila za pet odsto bolja u 2019. a neto PDV za 30,4 odsto bolja u istom periodu, a da je industrijska proizvodnja u decembru 2020. bila za 4,1 odsto viša nego u istom mesecu 2019. godine.

On je istakao da je javni dug pod kontrolom, i da sigurno neće preći nivo od 60 odsto BDP ali i da će budžet u januaru verovatno ostvariti suficit.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...