Rizik od recesije i širenje korona virusa u Kini stvaraju pritisak na tržištima

Vrednost nafte ispod 95 dolara

SvetVesti

12.10.2022 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte ispod 95 dolara Vrednost nafte ispod 95 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su pale ispod 95 dolara pod pritiskom koji izazivaju bojazan od recesije i ponovno širenje zaraze virusa... Vrednost nafte ispod 95 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su pale ispod 95 dolara pod pritiskom koji izazivaju bojazan od recesije i ponovno širenje zaraze virusa Covid-19 u Kini, zbog koje se javila i zabrinutost za potražnju.

Trenutno, cena nafte na londonskom tržištu iznosi 94,62 dolara, dok se barel na američkom tržištu trguje po ceni od 89,40 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Trgovci su u utorak bili zabrinuti i zbog pesimističnih prognoza za svetsku ekonomiju, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Predsednik Svetske banke Dejvid Malpas (David Malpass) i direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva (Georgieva) upozorili su u ponedeljak na pojačani rizik od globalne recesije.

Zabrinutost zbog recesije spustila je cene nafte s nivoa od 147 dolara, koju je dostigla kada je počeo rusko-ukrajinski sukob, podstaknuta strahovanjima za snabdevanje iz Rusije u uslovima oštrih sankcija Moskvi.

Pritisak na cene vršilo je i potencijalno dalje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog ponovnog rasta broja zaraženih virusom Covid-19 intenzivirale testiranje na korona virus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju usporava i jak dolar, koji je dostigao višegodišnji maksimum, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

U odvojenom izveštaju iz OPEC-a je saopšteno da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak koštao 99,13 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...