Ulagači fokusirani na zvanične podatke

Vrednost nafte na jutarnjem trgovanju pala ispod 79 dolara

SvetVesti

30.3.2023 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte na jutarnjem trgovanju pala ispod 79 dolara Vrednost nafte na jutarnjem trgovanju pala ispod 79 dolara
Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su iznad 79 dolara, podstaknute smanjenim snabdevanjem zbog obustave dela izvoza iz iračkog Kurdistana i optimizmom koji se... Vrednost nafte na jutarnjem trgovanju pala ispod 79 dolara

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle su iznad 79 dolara, podstaknute smanjenim snabdevanjem zbog obustave dela izvoza iz iračkog Kurdistana i optimizmom koji se javio među ulagačima nakon što su stišana previranja u bankarskom sektoru.

Na jutranjem trgovanju, međutim, beleži se pad. Cena Brent nafte trenutno iznosi 78,26 dolara, dok se barelom WTI nafte trguje po ceni od 73,02 dolara, pokazuju podaci objavljeni na sajtu OilPrice.

Tržišta je ove sedmice podstaklo objvljivanje izvoza 450 hiljada barela dnevno iz iračkog Kurdistana nakon arbitražne odluke da isporuke mora odobriti vlada u Bagdadu, prenosi agencija Mina, pozivajući se na Hrportfolio.

Norveška naftna kompanija DNO objavila je u srijedu da je počela da zatvara proizvodnju na poljima u Kurdistanu. Naftna polja Tawke i Peshkabir prošle godine su u proseku proizvodila 107.000 barela dnevno, što odgovara četvrtini kurdskog izvoza.

Zabrinutost za ponudu podsticaće cene nafte sve dok spor ne bude rešen, rekla je Fiona Sinsota (Fiona Cincotta) iz firme City Index.

Rast cena podstakao je prošle nedelje i pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), čak 6,1 milion barela, navode tržišni izvori koji se pozivaju na podatke Američkog instituta za naftu (API).

Pažnja ulagača usmerena je na zvanične podatke o zalihama, budući da ulagači žele da znaju hoće li informacije iz izveštaja koji je API objavio biti potvrđene.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u utorak cena barela korpe nafte njenih članica porasla na 77,63 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...