Ulagači fokusirani na predstojeću sednicu Federalnih rezervi

Vrednost nafte na londonskom tržištu 75 dolara

BankeSvetVesti

22.3.2023 10:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte na londonskom tržištu 75 dolara Vrednost nafte na londonskom tržištu 75 dolara
Cene nafte porasle su u utorak prema 75 dolara budući da je pomoć švajcarskoj banci Credit Suisse umirila bojazni da bi rizici u bankarskom... Vrednost nafte na londonskom tržištu 75 dolara

Cene nafte porasle su u utorak prema 75 dolara budući da je pomoć švajcarskoj banci Credit Suisse umirila bojazni da bi rizici u bankarskom sektoru mogli uspore ekonomski rast i potražnju za naftom.

Na londonskom tržištu, barelom nafte trguje se po ceni od 75 dolara, dok je cena WTI nafte 69,26 dolara, pokazuju podaci sajta OilPrice.com.

Tržišta su prošle nedelje potresla previranja u bankarskom sektoru koja su izazvali problemi u grupi američkih banaka srednje veličine i u švajcarskim zajmodavcem Credit Suisse, prenosi agencija Mina.

Raspoloženje se poboljšalo nakon što je UBS preuzeo Credit Suisse, a centralne banke u evrozoni, SAD, Švajcarskoj, Velikoj Britaniji, Japanu i Kanadi najavile da će pojačanim oslanjanjem na mehanizam razmene valuta osigurati likvidnost u finansijskom sistemu.

Trgovci strahuju da bi kriza u bankarskom sektoru mogla prigušiti ekonomski rast, što bi značilo i slabiju potražnju za naftom.

Pažnja ulagača usmerena je ka sednici američke centralne banke na kojoj će Federalne rezerve doneti odluku o kamatnim stopama.

Od kada su počeli da se javljaju problemi u bankarskom sektoru, na tržištima su snižene procene u vezi sa povećanjem kamatnih stopa u SAD na četvrtinu procentnog boda. Do kraja februara očekivalo se da će ih Fed podići za pola procentnog boda.

U takvom okruženju, dolarski indeks je ponovo pao, nakon što se početkom nedelje nakratko spustio na najniži nivo zabeležen u poslednjih pet nedelja. Slabiji dolar može podstaći potražnju za naftom, jer jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Trgovci će pomno pratiti i sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, koji će početkom aprila ponovo razmotriti proizvodnu politiku.

Izvori iz OPEC+ rekli su da pad cena odražava zabrinutost za banke, a ne narušenu ravnotežu između ponude i potražnje.

OPEC je odvojeno objavio da je u ponedeljak cena barela korpe nafte njegovih članica pala na 70,11 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...