Prevoz nafte iz SAD u Evropu

Nestašica malih i srednjih tankera

SvetU fokusu

17.3.2023 16:20 Autor: Vladimir Jokanović 14

Nestašica malih i srednjih tankera Nestašica malih i srednjih tankera
Evropske sankcije protiv ruskog sektora nafte i naknadno povećanje isporuka ruske nafte Indiji i Kini doveli su do nestašice malih i srednjh tankera na... Nestašica malih i srednjih tankera

Evropske sankcije protiv ruskog sektora nafte i naknadno povećanje isporuka ruske nafte Indiji i Kini doveli su do nestašice malih i srednjh tankera na tržištu.

Prema pisanju agencije Bloomberg, rezultat toga je da se skoro sav izvoz američke nafte u Evropu obavlja supertankerima, bez obzira na to da li su puni ili ne, prenosi Komersant.

Kompanija Kpler navodi da cena transporta supertankerom kapaciteta do dva miliona barela iznosi 2,7 dolara po barelu. Kada je reč o ceni transporta brodom kapaciteta oko 700.000 barela ona za istu rutu iznosi 8,5 dolara po barelu.

Tokom marta iz SAD u Evropu treba da stigne 11 supertankera i 16 brodova klase Suezmax (kapacitet do milion barela). Ovi brodovi sada prevoze oko 60 odsto nafte na pomenutoj ruti, dok su pre godinu dana činili oko 37 odsto obima saobraćaja.

Neki veliki supertankeri često plove poluprazni, jer je cena takvog transporta i dalje povoljnija za trgovce naftom, nego brodovima srednjeg ili malog kapaciteta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...