Bankarska kriza izazvala stres na energetskom tržištu

Cene nafte najniže u poslednjih 15 meseci

Svet

20.3.2023 13:51 Autor: Vladimir Jokanović 3

Cene nafte najniže u poslednjih 15 meseci Cene nafte najniže u poslednjih 15 meseci
Cene nafte pale su u ponedeljak, jer se stres u bankarskoj industriji preneo na tržište usled straha od usporavanja privrede i pada potražnje za... Cene nafte najniže u poslednjih 15 meseci

Cene nafte pale su u ponedeljak, jer se stres u bankarskoj industriji preneo na tržište usled straha od usporavanja privrede i pada potražnje za energentima. Cena referentne nafte Brent izgubila je 15 odsto vrednosti ovog meseca i njome se trguje po najnižoj ceni od decembra 2021. godine.

Fjučersi američke sirove nafte WTI pali su u ponedeljak za više od 1,7 odsto na cenu ispod 66 dolara za barel. Brent nafta izgubila je do ranog popodneva oko 1,4 odsto vrednosti, kada se prodavala po ceni oko 72 dolara za barel, iako je njena jutarnja cena bila niža od 71 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Portal podseća da je slab početak nove trgovačke nedelje došao nakon najgore sedmice za naftno tržište od početka godine, sa cenama koje su pale na najniži nivo u poslednjih 15 meseci nakon vesti o propasti dve reginalne banke u SAD, SVB i Signature, kao i problema likvidnosti u banci Credit Suisse, jednog od najvećih međunarodnih kreditora.

Foto: FactSet/WSJ

Kada su cene nafte pale prošle nedelje, trgovci su smatrali da je to posledica likvidacije hedž fondova nakon što su bili pogođeni ogromnim promenama na tržištu obveznica. Sada, međutim, analitičari navode da bi previranja u bankarstvu mogla da ubrzaju recesiju i da uspore rast potražnje za naftom.

Trenutni višak ponude i makroekonomska neizvesnost trenutno suzbijaju cenu nafte, ocenjuju analitičari brokerske kuće PVM Oil Associates, prenosi Wall Street Journal.

U isto vreme, Bank of America predviđa da će Brent koštati prosečnih 100 dolara za barel tokom 2023. godine. Očekivani rast cene je posledica oporavka potražnje za naftom u Kini, zajedno sa smanjenjem ponude nafte iz Rusije, prenosi Komersant, dodajući da se smanjuje popust na rusku naftu Ural.

  • Tina

    20.3.2023 #1 Author

    Svi ti dogadjaji uticu na vrednost nafte I ona se stalno menja, iz minuta u minut

    Odgovori

  • MAJALG

    24.3.2023 #2 Author

    Nadamo se samo da ce cena na svetskom trzistu malo vise uticati i na cena kod nas u Srbiji, a ne neka minorna pojeftinjenja.

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #3 Author

    Sve to utice na cene

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...