finansijska previranja dovela do smanjene tražnje

Cene nafte pale ispod 73 dolara po barelu

Svet

18.3.2023 09:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 20

Cene nafte pale ispod 73 dolara po barelu Cene nafte pale ispod 73 dolara po barelu
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara po barelu pod pritiskom kontinuiranih previranja na finansijskim tržištima koja su podstakli... Cene nafte pale ispod 73 dolara po barelu

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 74 dolara po barelu pod pritiskom kontinuiranih previranja na finansijskim tržištima koja su podstakli problemi u bankarskom sektoru.

Na londonskom tržištu cena barela je bila niža 76 centi i iznosila je 73,94 dolara po barelu. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 52 centa nižoj ceni, po 67,83 dolara po barelu, prenosi Hrportfolio. Jutros se trguje cenama po 72,97 dolara za barel severnomorske Brent nafte u Londonu, te 66,74 dolara po barelu teksaške nafte WTI, prema podacima u realnom vremenu s OilPrice.

Tržišta su u nedelji na izmaku sedmice poljuljali slom američkih banaka Silicon Valley Bank (SVB), First Repuplic i Signature Bank i problemi u švajcarskoj Credit Suisse, koji su podstakli snažan pad vrednosti akcija banaka.

Ulagače je umirila švajcarska centralna banka koja je Credit Suissu osigurala 50 milijardi franaka pomoći. Situacija u Sjedinjenim Američkim Državama smirila se nakon odluke o isplati depozita svim klijentima i najava velikih banaka o 30 milijardi dolara pomoći First Republicu.

U petak je raspoloženje na tržištu ponovo prigušila informacija da je SVB Financial Group tražio zaštitu od poverilaca, pa su akcije velikih banaka pale u elektronskoj trgovini pre otvaranja berzi.

Previranja na tržištima kapitala i strah od bankarske krize uticali su i na tržišta nafte, a cene su se u četvrtak stabilizovale nakon što su saudijski mediji objavili informaciju o sastanku saudijskog ministra za energetiku princa Abdulaziz bin Salmana i potpredsednika ruske vlade u Rijadu.

Princ Abdulaziz bin Salman i Aleksander Novak razgovarali su o nastojanjima OPEC+ da sačuva tržišnu ravnotežu i potvrdili da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici do kraja godine smanjivati proizvodnju za dva miliona barela dnevno.

„Uslovi za snažne oscilacije u trgovini i dalje su prisutni. Nagle promene cijena nafte nakratko su se stišale, ali još nije gotovo“, rekao je Stiven Brenok (Stephen Brennock) iz PVM. Pad cena naglašava „kontinuirano krhko stanje tržišta“, rekao je Ole Hansen iz Saxo Bank za Reuters.

Članice OPEC+ pripisale su pad cena nafte ove sedmice finansijskim previranjima, a ne neravnoteži ponude i potražnje, dodajući da očekuju stabilizaciju tržišta.

Analitičari očekuju da će ograničena globalna ponuda podstaći cene u bliskoj budućnosti, ukazujući na očekivani oporavak potražnje u Kini, uz približavanje američkog izvoza u martu najvišem nivu u gotovo dve i po godine.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...