Usled smanjenog kineskog uvoza i gomilanja zaliha u SAD

Cene nafte u padu

AnalizaSvetVesti

3.2.2023 10:13 Autor: Vladimir Jokanović 1

Cene nafte u padu Cene nafte u padu
Nakon oporavka početkom ove sedmice, cene nafte su nastavile da padaju, pa će završiti još jednu nedelju sa gubitkom. Na to najviše utiču podaci... Cene nafte u padu

Nakon oporavka početkom ove sedmice, cene nafte su nastavile da padaju, pa će završiti još jednu nedelju sa gubitkom. Na to najviše utiču podaci o porastu zaliha sirove nafte u SAD, kao i rastuće sumnje u brzinu kineskog ekonomskog oporavka.

Prema podacima agencije Quantum Market Intelligence, ovonedeljni pad cene nafte trebalo bi da bude oko pet procenata. Prema ocenama analitičara, tržištu je potreban jasan znak da će ponovno otvaranje Kine biti glatko, kao i da se zamah ekonomskog rasta u SAD neće brzo pogoršati.

Vrednost referentne sirove nafte Brent pala je u petak pre podne za oko pola procenta, pa se njome trgovalo po ceni nižoj od 82 dolara po barelu. Istovremeno, američka sirova nafta WTI pojeftinila je za oko 0,70 odsto na oko 75,35 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Najnoviji ekonomski podaci iz SAD ne doprinose optimizmu, jer je prema poslednjem čitanju indeksa menadžera nabave (PMI) Instituta za upravljanje nabavkom, američka proizvodnja u recesiji. Indeks je oslabio na 47,4 u januaru sa 48,4 u decembru. PMI je oslabio u 12 od poslednjih 15 meseci.

Izvor: Statista

U međuvremenu, zalihe sirove nafte u SAD rastu već četiri nedelje zaredom, pri čemu su dva poslednja povećanja bila prilično velika. Gomilanje zaliha u SAD, poklopile su se sa porastom sumnji u brzinu oporavka Kine, prenosi Bloomberg.

Procenjuje se da je uvoz sirove nafte u Kinu, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte, pao na 10,98 miliona barela dnevno sa 11,37 miliona barela dnevno u decembru, odnosno 11,42 miliona u novembru, što je delimično posledica praznika lunarne Nove godine.

Uprkos smanjenju isporuka u Kinu, uvoz sirove nafte u Aziju dostigao je najviši nivo u januaru, nakon što je porastao za 11 odsto u odnosu na decembar, prema podacima Refinitiv Oil Research, koje je preneo Reuters. Ukupan uvoz sirove nafte u Aziju porastao je na 29,13 miliona barela dnevno, što je nešto više od prethodnog rekorda u novembru.

Uvoz sirove nafte u Indiji, trećem po veličini uvozniku u svetu (posle SAD) i drugom u Aziji, porastao je na 5,29 miliona barela dnevno u januaru u poređenju sa 4,78 miliona barela dnevno u decembru. Južna Koreja i Singapur takođe su povećali uvoz sirove nafte u januaru u poređenju da prethodnim mesecom.

Globalna potražnja za naftom trebalo bi da poraste za 1,9 miliona barela dnevno u 2023. godini na rekordnih 101,7 miliona barela dnevno, a oko polovine rasta globalne tražnje trebalo bi da dođe iz Kine, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u svom izveštaju za januar.

  • MARKO7

    3.2.2023 #1 Author

    Čudno za naftu da pada cena u ovoj situaciji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...