Na tržištima i dalje vlada zabrinutost za potražnju

Vrednost nafte pala ispod 105 dolara

SvetVesti

11.5.2022 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte pala ispod 105 dolara Vrednost nafte pala ispod 105 dolara
Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 105 dolara, balansirajući između zabrinutosti za snabdevanje zbog najavljenih sankcija Evropske unije na rusku... Vrednost nafte pala ispod 105 dolara

Cene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 105 dolara, balansirajući između zabrinutosti za snabdevanje zbog najavljenih sankcija Evropske unije na rusku naftu i strahovanja da će zaključavanja u Kini i moguća recesija naškoditi potražnji.

Na londonskom tržištu cena barela pala je 69 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 105,25, a na američkom tržištu barel je koštao 102,64 američkih dolara, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U trenutku pisanja ovog izveštaja cena Brent nafte je 104,7 dolara. Vrednost barela američke WTI nafte je 101,9 dolara.  

Na tržištima vlada zabrinutost za potražnju zbog zaključavanja u Kini, vodećem uvozniku nafte u svetu. Kineski izvoz je značajno usporen u aprilu zbog strožih mera za suzbijanje pandemije korona virusa.

Trgovce muči i podizanje ključnih kamatnih stopa kojim centralne banke pokušavaju da obuzdaju inflaciju.

Dolar se drži blizu najvišeg nivoa u 20 godina, što naftu poskupljuje za kupce sa drugim valutama i usporava potražnju.

Nemački zvaničnici razmatraju načine da osiguraju snabdevanje gasom u slučaju obustave isporuka iz Rusije, tvrde izvori.

Članice EU istovremeno pregovaraju o predlogu Evropske komisije da se postepeno obustavi uvoz ruske nafte. Pregovori su se odužili, ali francuski ministar evropskih poslova Kleman Bon (Clement Beaune) rekao je da bi dogovor o sankcijama mogao biti postignut ove nedelje.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarao je telefonom s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom kako bi se predlog finalizovao. Među kritičarima planiranog embarga Mađarska je najglasnija.

Na tržištima se pomno prate podaci o američkim zalihama kako bi se procenila potražnja. Analitičari procenjuju da će izveštaji Američkog instituta za naftu (API) i vlade pokazati pad u toku prošle nedelje.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u ponedeljak pojeftinio 1,89 dolara na 112,48 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...