Trgovci zabrinuti zbog kineske potražnje

Vrednost nafte pala ispod 90 dolara

SvetVesti

19.10.2022 11:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte pala ispod 90 dolara Vrednost nafte pala ispod 90 dolara
Cene nafte kretale su se u utorak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, pritisnute pojačanom proizvodnjom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutošću investitora... Vrednost nafte pala ispod 90 dolara

Cene nafte kretale su se u utorak na međunarodnim tržištima prema 90 dolara, pritisnute pojačanom proizvodnjom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zabrinutošću investitora u vezi sa potražnjom u Kini zbog ekonomskih posledica strogih mera suzbijanja korona virusa. Na jutarnjem trgovanju vrednost ovog energenta nastavlja da pada.

Barelom Brent nafte trenutno se trguje po ceni od 89,68 dolara, dok je cena teksaške WTI nafte 82,88 dolara, prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice.com.

Trgovci su zabrinuti za kinesku potražnju nakon što je statistički zavod odložio objavljivanje podataka o bruto domaćem proizvodu (BDP) u trećem tromesečju, ne navodeći novi datum objave, prenosi agencija Mina.

Dosledna kineska politika nulte tolerancije prema korona virusu pojačava neizvesnost i otvara pitanja o ekonomskom rastu, izjavila je Tina Teng iz kompanije CMC Markets.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) i Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) već su snizile prognoze rasta globalne potražnje u ovoj i narednoj godini, upozorivši na moguću recesiju nakon što su centralne banke vodećih ekonomija podigle troškove zaduživanja.

Raspoloženje na tržištu je splasnulo i zbog glasina da bi Vašington mogao ponovo na tržište plasirati naftu iz rezervi, ističe Đovani Stanovo (Giovanni Staunovo) iz kompanije UBS.

Kabinet američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) mogao bi se odlučiti na taj korak kako bi usporio rast cena pre izbora za Kongres, koji će biti održani u novembru.

Američki predsednik tražio je od Organizacija zemalja izvoznica nafte i njenih saveznica da na tržište plasiraju više barela, ali grupa je odlučila da smanji proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na utvrđene nivoe.

„Iako proizvodnja verovatno neće biti smanjena ni za pola navedenog obima, vlada Sjedinjenih Američkih Država to posmatra kao uvredu. Pitanje je sada kako će SAD reagovati, jer bi ta reakcija mogla imati dalekosežne posledice po tržište nafte“, napisali su u beleškama analitičari Commerzbanka.

Američko Ministarstvo energetike predviđa istovremeno rekordnu proizvodnju u Permskom bazenu u Teksasu i Novom Meksiku, najvećem bazenu naftnog škriljca u SAD, od 5,453 miliona barela dnevno.

Iz Organizacije zemalja izvoznica nafte odvojeno je saopšteno da je barel njegovih članica u ponedeljak koštao na 92,16 dolara.

  • kaćica

    20.10.2022 #1 Author

    Lepo ako pada cena

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #2 Author

    Verujem da ce uskoro cena opet skociti, jer je trziste nepredvidivo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...