Pad ponude i potražnje uravnotežili cene

Vrednost nafte stabilna

SvetVesti

10.1.2022 14:33 Autor: Vladimir Jokanović 1

Vrednost nafte stabilna Vrednost nafte stabilna
Cene nafte uglavnom su bile stabilne u ponedeljak budući da je pad ponude zbog poremećaja u snabdevanju u Kazahstanu i Libiji u ravnoteži sa... Vrednost nafte stabilna

Cene nafte uglavnom su bile stabilne u ponedeljak budući da je pad ponude zbog poremećaja u snabdevanju u Kazahstanu i Libiji u ravnoteži sa padom potražnje i brigama koje proizilaze iz brzog globalnog širenja zaraze omikron varijante korona virusa.

Cena američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) pala je u ponedeljak do ranog popodneva (CET) za oko 0,57 odsto na 78,45 dolara po barelu. Istovremeno, vrednost severnomorske nafte Brent oslabila je za oko 0,5 procenata na 81,31 dolar po barelu, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta OilPrice.

Cene nafte porasle su za oko pet odsto prošle nedelje nakon što su protesti u Kazahstanu poremetili železnički saobraćaj i proizvodnju na najvećem naftnom polju u toj zemlji, Tengizu, dok je zbog remonta naftovoda u Libiji dnevna proizvodnja nafte smanjena na 729.000 barela sa redovnih prošlogodišnjih 1,3 miliona, prenosi Reuters.

Pad izvoza azerbejdžanske sirove nafte iz turske luke Cejhan dao je određenu podršku cenama. Vrednost nafte takođe dobija podršku od rastuće globalne tražnje i nižeg povećanja ponude od očekivanog. Porast broja zaraženih korona virusom, međutim, izvršio je pritisak na cene nafte, iako rane studije pokazuju da je rizik od zaraze omikron varijantom Covid-19 niži u odnosu na ranije sojeve.


Rizik od pada potražnje za naftom predstavljaju ograničenja kretanja i putovanja u Kini, koja je najveći svetski uvoznik nafte. Kina se trenutno bori protiv širenja zaraze u nekoliko pokrajina, iako je broj zaraženih veoma mali u odnosu na Evropu i Ameriku, prenosi S&P Global. Od 8. januara zabeležena su 92 slučaja lokalne transmisije omikoron virusa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...