vlada arapske države očekuje budžetski suficit ove godine

Rast deviznih rezervi Saudijske Arabije zavisi od isplata dividende Saudi Aramco

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

6.1.2022 10:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast deviznih rezervi Saudijske Arabije zavisi od isplata dividende Saudi Aramco Rast deviznih rezervi Saudijske Arabije zavisi od isplata dividende Saudi Aramco
Za investitore koji pažljivo prate ključni pokazatelj finansijskog zdravlja Saudijske Arabije, dešifrovanje uspona i padova njenih deviznih rezervi, koje u ovom trenutku iznose 447... Rast deviznih rezervi Saudijske Arabije zavisi od isplata dividende Saudi Aramco

Za investitore koji pažljivo prate ključni pokazatelj finansijskog zdravlja Saudijske Arabije, dešifrovanje uspona i padova njenih deviznih rezervi, koje u ovom trenutku iznose 447 milijardi dolara, postalo je više vezano za dividende nego za cene sirove nafte, kao glavnog izvoznog resursa zemlje.

Oštar porast neto sredstava u stranim valutama koje drži centralna banka u ovoj arapskoj državi sada se poklapa sa isplatama proizvođača nafte Saudi Aramco. Isplata kvartalne dividende kompanije u iznosu od 18,75 milijardi dolara, od kojih skoro sve ide saudijskoj vladi, pokazala je da devizne rezerve odražavaju manje česte, ali veće transfere gotovine iz naftne kompanije, piše Bloomberg.

Nedavno je ta korelacija postala očigledna kada su rezerve u novembru najviše skočile u poslednjoj deceniji – Aramco je isplatio poslednju dividendu krajem tog meseca. Slični skokovi u drugim mesecima prošle godine takođe su odražavali vreme distribucije dividendi kompanije Saudi Aramco akcionarima.

Što je bliže ovo usklađivanje devizne rezerve arapskog kraljevstva su predvidljivije. Dugo posmatrano od strane investitora, ekonomista i valutnih špekulanata, sada se može očekivati da će se zalihe naglo povećati oko rasporeda dividendi – i pasti tokom meseci nakon toga kao odraz ograničenja toka gotovine.

Saudijska Arabija vezuje svoju valutu za dolar i teži da prilagodi monetarnu politiku u korak sa Federalnim rezervama SAD. Da bi zadržale poverenje u rijal, vlasti moraju da imaju dovoljno rezervi da pokriju valutu u opticaju i depozite po viđenju, navodi Bloomberg Economics

Neto strana aktiva centralne banke uvek je bila snažno vezana za dobit dominantne kompanije. Pre inicijalne javne ponude kompanije Aramco u decembru 2019. godine, transferi vladi su dolazili putem plaćanja poreza i akciza, uz dodatnu distribuciju gotovine kada su cene nafte bile visoke.

Ali da bi kompanija bila privlačnija za investitore, izmenjene su stope poreza i akciza i uvedena je velika tromesečna dividenda.

Od tada, podaci centralne banke odražavaju krupne kvartalne transfere – trend koji je bio delimično umanjen tokom 2020. godine zbog pandemije, kada su prihodi od nafte pali, a saudijski državni fond uzeo velike infuzije od centralne banke da bi ulagao na globalnim tržištima.

Međutim, čak i kada Aramco nije zarađivao dovoljno da finansira tolike dividende, kompanija je smanjivala troškove i pozajmljivala sredstva da bi održavala isplatu akcionarima, najpre državi.

Tokom 2022. godine, devizne rezerve Saudijske Arabije bi mogle dobiti dodatni podsticaj jer vlada predviđa da će ostvariti prvi budžetski suficit u deceniji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...