jedan od glavnih ciljeva ulaganje u velike infrastrukturne projekte

Vučić sa MMF: Srbija će sačuvati makroekonomsku stabilnost

NovacSrbijaVesti

18.3.2022 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 18

Vučić sa MMF: Srbija će sačuvati makroekonomsku stabilnost Vučić sa MMF: Srbija će sačuvati makroekonomsku stabilnost
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak, poručio je da glavni cilj Srbije ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti,... Vučić sa MMF: Srbija će sačuvati makroekonomsku stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa predstavnicima delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u petak, poručio je da glavni cilj Srbije ostaje očuvanje makroekonomske stabilnosti, budući da je zemlja dugogodišnjom odgovornom monetarnom i fiskalnom politikom stekla reputaciju fiskalno stabilne države.

„Srbija će nastojati da održava stopu javnog duga ispod 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi se nastavila tendencija ekonomskog rasta uprkos aktuelnim kretanjima“, rekao je Vučić i dodao da će se dodatni napori uložiti kako bi Srbija ispunila predvidjene projekcije stope rasta, prenosi Beta.

Misija MMF-a koju predvodi Jan Кejs Martejn boravi u Beogradu povodom druge revizije tekućeg aranžmana Srbije sa tom međunarodnom finansijskom istitucijom.

Vučić je rekao da jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija, saopštila je pres služba predsednika.

On je zahvalio predstavnicima MMF-a i šefu Misije Martejnu na stručnoj i savetodavnoj podršci na koju Srbija i dalje računa, a koja je u Srbiji od posebnog značaja imajući u vidu nastojanja države da unapredi opštu investicionu klimu, kao i da očuva poverenje među investitorima.

Foto: Tanjug

Govoreći o rezultatima sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa koji je MMF podržao savetodavnim, nefinansijskim aranžmanom (Instrumentom za koordinaciju politike) predstavnici MMF-a su ocenili da je Srbija ispunila sve reformske ciljeve koji su bili ugovoreni i da u zemlji postoji dobar sistem upravljanja u kriznim situacijama, što će svakako uključiti u svoje projekcije za Srbiju i u kontekstu krize uzrokovane aktuelnim kretanjima.

„Srbija je, nakon krize izazvane pandemijom Covid-19, spremno dočekala i aktuelne izazove, i u smislu očuvanja kursa dinara bez većih oscilacija, uz velike devizne rezerve o kojima je država odgovorno vodila računa tokom prethodnih godina“, istakao je Vučić i dodao da se razmatraju dodatne mere fiskalne i trgovinske politike u cilju ublažavanja rasta cena i držanja inflatorne stope pod kontrolom.

Kako je saopšteno, predstavnici MMF-a su pozdravili posevećnost Srbije reformama u javnim preduzećima, ulaganjima u infrastrukturu, životnu sredinu i kapitalne projekte, što će dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednom periodu.

  • Dragana

    18.3.2022 #1 Author

    Reformi svakako mora biti.

    Odgovori

  • Dragana

    18.3.2022 #2 Author

    Nekako smo preziveli videcemo sta ce biti dalje.

    Odgovori

  • MADMAX

    18.3.2022 #3 Author

    Ah predizborna kampanja.

    Odgovori

    • GINKO

      18.3.2022 #4 Author

      Nista jos uvek nismo ni svesni a kamoli osetili, videcemo sta ce tek biti

      Odgovori

    • IVAN

      18.3.2022 #5 Author

      Da hahahaha

      Odgovori

  • Emilija

    18.3.2022 #6 Author

    Videcemo posle izbora kakva ce biti situacija

    Odgovori

  • SNEZANA

    18.3.2022 #10 Author

    Izbori ce pokazati puno toga

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2022 #12 Author

    Bilo bi lepo da je sve ovo tacno…

    Odgovori

  • MAJA

    18.3.2022 #13 Author

    Pre i posle izbora su dve etape , pa da vidimo

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    19.3.2022 #14 Author

    Videcemo …do izbora jedna prica od izbora reforme

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2022 #15 Author

    „Ne lipši magarče do zelene trave“.

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2022 #16 Author

    Nisam baš siguran da se može održati makroekonomska sigurnost.

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #17 Author

    Samo idemo u veće zaduženje

    Odgovori

  • NINICA

    27.6.2022 #18 Author

    Bilo bi lepo!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...