predsednik srbije sa delegacijom svetske banke

Vučić: Za narednih pet godina dogovorena realizacija okvirnog plana od milijardu dolara

InvesticijeNovacSrbijaVesti

15.4.2022 13:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Vučić: Za narednih pet godina dogovorena realizacija okvirnog plana od milijardu dolara Vučić: Za narednih pet godina dogovorena realizacija okvirnog plana od milijardu dolara
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak sa delegacijom Svetske banke (SB) o saradnji Srbije sa tom finansijskom institucijom u narednih pet godina,... Vučić: Za narednih pet godina dogovorena realizacija okvirnog plana od milijardu dolara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u petak sa delegacijom Svetske banke (SB) o saradnji Srbije sa tom finansijskom institucijom u narednih pet godina, zajmu za projekat razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, kao i programu Evropske unije „Zeleni rast“, sa posebnim osvrtom na razvoj energetskog sektora u Srbiji.

„Zahvaljujući uspešnoj saradnji sa najznačajnijim svetskim finansijskim institucijama, uspeli smo da obezbedimo i dodatnih 380 miliona dolara od Razvojne banke Nemačke i Francuske za projekte u Srbiji“, izjavio je Vučić, a prenosi agencija Beta.

On je dodao da je za narednih pet godina dogovorena i realizacija okvirnog plana u visini od jedne milijarde dolara.

Kako je precizirano, plan obuhvata projekte razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja, energetske efikasnosti, modernizacije zdravstvenog, železničkog i rudarskog sektora, kao i zajam za razvojnu politiku „zelenog rasta“.  

Vučić je istakao da očekuje podršku SB za unapređenje energetskog sektora Srbije kroz projekat „Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji“ (SURCE), čiji je cilj povećanje energetske efiskanosti u pojedinačnim domaćinstvima u celoj zemlji.

Kako je navedeno, predsednik Srbije je kazao da je zadovoljan saradnjom sa predstavnicima SB i njihovim doprinosom razvoju srpske ekonomije, istakavši da su pozitivne ocene najkredibilnijih svetskih finansijskih institucija najbolji pokazatelj napretka koji je Srbija ostvarila u oblasti ekonomije.

Regionalna direktorka SB Van Gelder za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder pohvalila je značajan oporavak Srbije nakon krize izazvane pandemijom, podsetivši da je Srbija imala visoku stopu rasta bruto društvenog proizvoda od 7,5 odsto u 2021. godini.

  • IVAN

    15.4.2022 #1 Author

    Samo napred

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.4.2022 #2 Author

    Videcemo dalji napredak u ekonomiji…

    Odgovori

  • DANIJELA

    15.4.2022 #3 Author

    Bitno je da idemo napred pa i malim koracima.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.4.2022 #4 Author

    sve je dogovoreno ali se ništa neće realizovati
    uvek samo prazna obećanja
    a narod veruje

    Odgovori

  • STRAHINJA

    17.4.2022 #5 Author

    Jaooo, petogodisnji planovi😅 Ovaj covek do ne dobije status dozivotnog predsednika stati nece

    Odgovori

  • Milovan94

    17.4.2022 #6 Author

    Samo napred naš dobri predsedniče

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...