Bez promene monetarne politike u evrozoni

ECB zadržava nulte kamate u drugom kvartalu

BankeEUNovacVesti

15.4.2022 11:19 Autor: Vladimir Jokanović 1

ECB zadržava nulte kamate u drugom kvartalu ECB zadržava nulte kamate u drugom kvartalu
Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da neće menjati svoju monetarnu politiku, ali je potvrdila da će prekinuti kupovinu obveznica u trećem kvartalu. Upravni... ECB zadržava nulte kamate u drugom kvartalu

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da neće menjati svoju monetarnu politiku, ali je potvrdila da će prekinuti kupovinu obveznica u trećem kvartalu. Upravni odbor ECB suočen je sa dilemom, jer je inflacija u evrozoni u martu dostigla 7,5 odsto, dok izgledi za privredni rast slabe zbog rata u Ukrajini.

„Na današnjem sastanku Savet guvernera je ocenio da podaci koji su pristigli od poslednjeg sastanka pojačavaju njegova očekivanja da bi neto kupovine sredstava u okviru APP trebalo da budu zaključene u trećem kvartalu“, saopštila je ECB u četvrtak, prenosi CNBC.

Kada se završi program kupovine obveznica, očekuje se da će ECB početi da povećava kamatne stope, prateći istu politiku kao Banka Engleske i američki FED. Predsednica ECB Kristin Lagard (Christine Lagarde) navela je da će razvoj ekonomije evrozone „ključno zavisiti od toga kako će se (ukrajinski) sukob razvijati, od uticaja trenutnih sankcija i od mogućih daljih mera“.


Lagard je istakla da je inflacija „značajno porasla i da će ostati visoka tokom narednih meseci, uglavnom zbog naglog rasta troškova energije“. Ona je dodala da će monetarna politika ECB zavisiti od pristiglih ekonomskih podataka i njene „procene izgleda razvoja“.

Predsednica ECB navela je da će Savet guvernera preduzeti „sve što je potrebno da ispuni mandat ECB da teži stabilnosti cena i doprinese očuvanju finansijske stabilnosti“. Ključne kamatne stope ECB ostaju nepromenjene, odnosno takozvane nulte, dok će njihovo kasnije prilagođavanje biti postepeno.

  • Bella

    16.4.2022 #1 Author

    Bitno je samo da se nista ne menja.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...